Combinatiemedicatie niet levensverlengend bij uitgezaaide nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een combinatie van verschillende medicijnen lijkt beter te werken tegen uitgezaaide nierkanker dan alleen bevacizumab (Avastin, Roche), maar levert geen significant langere overleving van de patiënten op. Wel is het aantal bijwerkingen groter. Sommige onderzoekers denken dat de grens bereikt is van wat er op deze manier tegen nierkanker gedaan kan worden.

Tijdens het Genitourinary Cancers Symposium hebben onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar combinatietherapie bij uitgezaaid niercelcarcinoom. Een veel gebruikte methode bij het bestrijden van tumoren is zorgen dat er geen nieuwe bloedvaten in de tumor kunnen groeien, zodat er geen voedingsstoffen in de tumorcellen kunnen worden afgeleverd en deze afsterven. Van tevoren veronderstelden de onderzoekers dat wanneer zij met meerdere medicijnen die op verschillende manieren de groei van endotheelcellen in bloedvaten remmen (anti-angiogenesetherapie), de niertumoren zouden bestoken, ze ontsnappingsroutes zouden blokkeren die er nog wel zijn bij een behandeling met alleen bevacizumab. 

Om dit te testen hebben de onderzoekers een groep van 340 patiënten met uitgezaaid niercelcarcinoom behandeld met ofwel alleen bevacizumab, of een combinatie van twee van de drie medicijnen bevacizumab, temserolimus (Torisel, Pfizer) en sorafenib (Nexavar, Bayer). Geen van de patiënten was eerder behandeld met een mTOR-remmer (zoals sirolimus) of een medicijn dat de groei van bloedvaten remt. Wel waren de meeste patiënten geopereerd en hadden ze bijvoorbeeld immuuntherapie gekregen.

Alle drie de combinaties leken een betere respons op te roepen dan de monotherapie. Maar dat had geen gevolgen voor de overleving van de patiënten. De overlevingsduur van de patiënten waarin de ziekte niet erger werd (progressievrije overleving) liep tussen de vier groepen uiteen van gemiddeld 7,3 tot 11,3 maanden. Allemaal geen significant verschil met de 8,7 maanden van alleen bevacizumab. Wel kwamen er tot twee keer zoveel bijwerkingen voor bij de combinatietherapieën en waren die ook vaak ernstiger. Volgens onderzoeker dr. David McDermott was de combinatie van bevacizumab en sorafenib het meest effectief, maar konden de patiënten daar niet tegen. 

Hij ziet wel mogelijkheden om de combinatie van het remmen van de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de VEGF-receptor tegelijkertijd, verder te onderzoeken.

Volgens commentator dr. Sandy Srinivas is mogelijk de tijd aangebroken om verder te kijken dan naar deze gerichte medicijnen om de overlevingskansen bij uitgezaaid niercelcarcinoom te verbeteren. 'We hebben een plafond bereikt met deze gerichte medicijnen. Het combineren van medicijnen uit dezelfde categorie of van medicijnen die op verschillende manieren gericht werken, blijft nu een uitdaging zonder toegevoegde waarde.'

Srinivas denkt dat een combinatie van anti-VEGF-therapie met immuuntherapie een alternatieve strategie is. De combinatie van bevacizumab en interferon alfa lijkt bijvoorbeeld wel een langere overleving op te leveren.

Het onderzoek staat beschreven op de website van de American Society of Clinical Oncology.

Gepubliceerd: dinsdag 26-02-2013
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier