'Fruit en groente eten kan nieren beschermen'

Door Merel Dercksen 

Natriumbicarbonaat om de zuurgraad van het bloed van nierpatiënten te verbeteren kan vervangen worden door groente en fruit, zonder dat de patiënten problemen krijgen met het kalium dat daarin zit, schrijven Amerikaanse onderzoekers. Maar dat vereist wel een aanpassing van leefstijl en dus meer discipline.

Mensen met een verminderde nierfunctie hebben nogal eens last van acidose, te zuur bloed. Op dit moment raden richtlijnen aan om de zuurgraad te verminderen met NaHCO3, natriumbicarbonaat. Omdat een westers dieet met veel dierlijke producten metabole acidose bevordert, hebben Amerikaanse onderzoekers NaHCO3 vergeleken met een dieet met minder dierlijke producten, en meer groente en fruit.

Ze gaven 35 patiënten met een ernstig verminderde nierfunctie, die niet dialyse-afhankelijke waren, een jaar lang NaHCO3. Al deze patiënten hadden hun nierproblemen opgelopen als gevolg van hoge bloeddruk en slikten daar ook nog een medicijn tegen. 36 anderen kregen in dat jaar groente en fruit, in een hoeveelheid die ervoor zorgde dat de hoeveelheid acidose veroorzakende voeding halveerde.

De gemiddelde nierfunctie was in beide groepen vergelijkbaar aan het begin van het onderzoek, en een jaar later nog steeds. In beide groepen was het totaal plasma CO2, een maat voor vermindering van de acidose, gestegen, zij het bij degenen die NaHCO3 slikten iets meer dan bij de fruiteters. Markers voor nierschade in de urine waren na het jaar in beide groepen gedaald. En, opvallend genoeg, de patiënten die het groente- en fruitdieet volgden, kregen geen last van een te hoge kaliumspiegel.

Groente en fruit zijn dus prima inzetbaar om metabole acidose te verminderen, concluderen de onderzoekers.

Dr. Muhammad Yacoob van de Barts Health NHS Trust en het William Harvey Research Institute in Londen heeft er zo zijn bedenkingen bij voor de dagelijkse praktijk. 'Een kleine groep zeer gemotiveerde patiënten die minder medicijnen willen slikken door hun dieet aan te passen kan hiervan profiteren. Maar veel patiënten vinden het lastig om een dieet met veel fruit en groenten te volgen en hebben daarom waarschijnlijk een betere therapietrouw als ze een supplement krijgen.'

Gepubliceerd: maandag 18-02-2013
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier