Origami, een onmogelijke taak

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Origami is een vouwkunst die oorspronkelijk komt uit het verre oosten, namelijk Japan. Je kunt er allerlei vormen mee vouwen en er bestaan clubs waar jij je bij kunt aansluiten om de vouwkunst te beoefenen. In onze cultuur leer je de vouwbeginselen op de kleuterschool, tegenwoordig groep 1-2.

Nu is er een 'slimme' ziekenhuishygiënist geweest die de vouwkunst voor gevorderden heeft geïntroduceerd op onze dialyseafdeling. Even een introductie: Voorheen maakten wij de dialysemachine schoon met een dweil die wij nat maakten in een sopemmer met heet water met wat geurig zeepmiddel. De ziekenhuishygiënist heeft een onderzoek gestart naar de schoonmaak van de dialysemachine en heeft daarbij aanbevelingen gedaan hoe het beter en goedkoper kan.

Het gevolg was de introductie van een sopemmer zonder een geurig zeepmiddel, maar ook speciale schoonmaakdoekjes. Deze speciale schoonmaakdoekjes nemen vuil van de machine op en laten het niet meer los doordat de doekjes holle vezels hebben die het vuil opslaan. Per machine, stoel en tafel een sopdoekje dat daarna in de wasmachine gaat om daarna weer hergebruikt te worden.

Een heel goed initiatief, ware het niet dat de doekjes gevouwen moeten worden en daar zit nu het probleem. Ten eerste heeft niet iedereen de 'kleuterschool' met hetzelfde resultaat doorlopen. Ten tweede is niet iedereen even creatief met betrekking tot de vouwkunst, de origami. Het is de bedoeling dat je steeds de doek gaat vouwen om steeds een schone kant te houden waarmee je gaat soppen. Het schone deel wordt dus steeds kleiner. Ziet U het voor zich! Nee, het werkt in de praktijk niet en het wemelt daarom 'maar niet heus' van de bacteriën op de dialysemachine.

De tijd die je in je werktijd kwijt bent aan het vouwen, kun je veel beter besteden aan contact met je dialysepatiënt. Pak een stoel en ga op dezelfde hoogte met de patiënt in gesprek op basis van kennis, niveau en behoefte. Ik hoorde een patiënt zeggen waarom er geen tefal-dialysemachines zijn!!!!!

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe geschoolde werknemers achter een bureau een idee hebben ter innovatie van een afdeling. Sorry beste ziekenhuishygiënist, u slaat de plank mis!!! Doekjes die het vuil opslaan zijn prima maar de uitwerking is …………………vul maar in.

Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier