Een gezonder nieuw leven

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Mijn kans wordt allerwegen toegejuicht en aangeprezen: 'gefeliciteerd man; acht uren, veel beter voor je!' Nanny heeft u al bijgepraat over het nieuwe regime: acht uren dialyseren in de nacht. U kent dus ook mijn beschikbaar gestelde plastic trommel met inhoud: leeslamp, slaapmasker, een zelf toegevoegde foto van Nanny; verder pyjama en sloffen.

De mogelijkheid van nachtdialyse zoemde al langer rond, tot een klein halfjaar geleden mijn nefroloog kwam peilen of ik daar iets voor voelde: 'In principe wel ja, maar het thuisfront praat ook danig mee'! Na diepgaand overleg hebben wij, Nanny en ik, na ook nog een gesprek met de nefroloog besloten om toch de gok te wagen. Daarbij de gekromde tenen negerend. Er bleef bij mij met name nog de ongemakkelijkheid over die eenzame nachten. En ook onzekerheid over de veiligheid midden in de nacht en de mogelijkheid om te slapen met die hinderlijke slangen aan je arm. Net zo min als ikzelf is Nanny blij met het gegeven dat wij nu dus drie volle nachten per week gescheiden slapen; stelt u zich maar voor. En zij dan ook nog eens werkelijk helemaal alleen; ikzelf heb ter plaatse nog mijn frequent wisselende groep vriendinnen plus de collega's. Niet alle echtgenotes bleken overigens zo dapper: een aantal voorlopige aanmelders moest alsnog afhaken.

Mijn eerste nachtdialyse ontaardde meteen min of meer in een ramp. Slapen lukte van geen kanten; overigens beleefden mijn collega's weinig anders. Storend waren de bloeddruk- en andere veiligheidscontroles, weliswaar om het uur, maar vooral ook die gekluisterde arm in het vreemde bed. Bij het opstaan zweefde mijn hoofd dus danig. Thuis heb ik overdag nog verscheidene uren slaap moeten inhalen, zelfs nadat ik de vervolg-nachturen in het logeerbed al had afgemaakt.

De tweede keer, op zondagnacht, ging het al wat beter en ben ik toch zomaar twee uurtjes ingedommeld tot vlak voor het moment van 'débrancheren'. Maar ook nu was het gevoel uitgeslapen te zijn ver weg. Aangezien acht uur dialyseren, naar men zegt, rustiger en 'gezonder' verloopt dan vierenhalf uur trachten wij samen nog een poosje door de zure appel heen te bijten in afwachting van die beloofde gezondheidswinst. De nefroloog had ons, eerlijk gezegd, al eerder blij gemaakt met de mededeling dat het toch gauw een paar weken zou duren voor ik me echt beter zou gaan voelen. Een deskundige vriendin van Nanny 'beloofde' ons vanuit het vaderland zelfs: drie tot zes weken.

Ik neem nu dus toch maar sporadisch dat aangeboden pilletje, in de hoop dat het spoedig helemaal zonder kan. De ook werkzame scheut whisky spaar ik liever voor samen bij de brandende haard. Mogelijk helpt ook sofrologie nog een beetje, een oefening in zelfcontrole die het midden houdt tussen meditatie en yoga. Je leert je van top tot teen te ontspannen en dat zou uiteindelijk zijn vruchten ook moeten afwerpen voor mijn inslapen. Wat overigens de beruchte kater betreft, daar meen ik al wel effect te voelen maar dat gaat toch nog erg schuil onder de behoefte aan voldoende slaap. We zijn inmiddels tien nachten op streek, of drie weken zo u wilt, en het begint iets te wennen. Ook mijn medespoelers hoor ik eigenlijk nauwelijks meer over slaapproblemen; zij zullen daarom mogelijk mijn nog zeer voorzichtig positieve beoordeling onderschrijven.

Thuis slapen blijf ik hogelijk prefereren. En wie niet? Bijna iedere behandeling heeft bijwerkingen (effets non-désirables zoals de Fransen zeggen, wat eigenlijk nog beter klinkt). En ik begin deze uithuizigheid langzamerhand enigszins te beschouwen als een therapie die heel ver weg 'een beetje pijn' mag doen. In de hoop dat Nanny het ook zo voelt. Deze behandeling staat weliswaar nergens in een bijsluiter, maar het gevoel begint te overheersen dat de positieve effecten in dezen langzaam gaan opwegen tegen die 'bijwerkingen'. Maar we gaan door met op veel beter hopen. Wij rekenen op een nog lange weg voor ons. En dan natuurlijk samen; daar doe je het toch voor.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 01-12-2012 | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • ad nooitgedagt, Taradeau
  03-12-2012 22:20

  Beste Brenda,
  Voor zover bij mij bekend wordt de 'kater' veroorzaakt door verlies, via het dialysefilter, uit het bloed van teveel vocht, suikers, mineralen, vitamines, hormonen, aminozuren etc. Dit moet het lichaam vanuit de weefsels weer aanvullen.
  Eigen nieren zijn veel selectiever dan het dialysefilter en winnen nuttige zaken 'onderweg' naar het nierbekken terug uit de prť-urine.
  Vriendelijke groeten, Ad

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  02-12-2012 15:07

  Beste Ad,
  Ik heb jouw stuk met belangstelling gelezen. Eťn zin viel mij in bijzonder op: 'Wat overigens de beruchte kater betreft, daar meen ik al wel effect te voelen maar dat gaat toch nog erg schuil onder de behoefte aan voldoende slaap.' Wat bedoel je precies met 'de beruchte kater'?

  Met vriendelijke groet,
  Brenda de coninck

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier