Ontstressen op de dialyseafdeling

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Gisteren kwam ik een patiënt tegen die heel gestresst ( te laat!!!) de afdeling op kwam. De wijkzorg was veel te laat geweest die morgen, waardoor zij niet op tijd klaar was en de taxi dus na 5 minuten weer weg was gereden.

Ze belde gestresst de dialyse op met de mededeling dat zij tot wel een half uur later zou komen.
Zij kwam binnen het half uur op de afdeling. Bloeddruk natuurlijk veel te hoog!!! Ik heb haar eerst nog maar laten uitrazen, want ze was boos, maar gelukkig niet op mij. Ach, ik bleef rustig en sloot haar aan en ik verschoof mijn koffiepauze 5 minuten.

Maar het punt dat een patiënt zich gek laat maken doordat de wijkzorg te laat is, dat is toch wel een kwalijk punt in onze westerse maatschappij. Wat is tijd??? Dat is heel erg cultuurbepaald heb ik geleerd met al mijn ervaring. In onze westerse cultuur is men opgevoed met het tijdsbesef. Afspraak is afspraak qua tijd e.d. Wee je gebeente daarvan af te wijken! Ook binnen de dialyseorganisatie is het tijdsbesef van groot belang bij ons. Die druk voelt de patiënt ook, want de aan- en afsluittijden zijn bij wijze van spreken heilig. 

We zijn als organisatie afhankelijk van vele externe factoren, zoals o.a. de wijkzorg, de taxi, de verkeersdrukte. Als de patiënt daar weer eens de dupe van wordt, dan mogen ze op de dialyseafdeling ontstressen. In een warme wachtruimte plaatsnemen. Even klagen tegen de verpleegkundige. Genieten van ontspannen taferelen aan de muren. Relaxen op klassieke muziek uit de speakers. 

Ja dat is de realiteit, maar willen wij en kunnen wij dat veranderen???


Cor de Leeuw is dialyseverpleegkundige en actief in de politiek. Elke 14 dagen schrijft ze op persoonlijke titel over een aan dialyse verwant en/of maatschappelijk onderwerp dat haar na aan het hart ligt.  

Gepubliceerd: vrijdag 23-11-2012 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Kees Faber, Grou
    25-11-2012 00:39

    Als nierpatient leef je al in extra tijd, en dan die tijd nog bekorten ook nog door de stress.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier