Kleine niertumoren te verwijderen met robot, zonder ischemie

Door Merel Dercksen 

Cleveland Clinic's Glickman Urological and Kidney Institute heeft een manier van opereren bij kleine niertumoren ontwikkeld, die ervoor zorgt dat er minder vaak nierschade optreedt bij de patiënt. Ze voeren de operaties, met behulp van een robot, zo uit dat er geen warme ischemie optreedt.

Sinds er bij patiënten met kleine niertumoren niet meer standaard wordt overgegaan tot het verwijderen van de volledige nier, maar er waar mogelijk nefronsparende chirurgie wordt toegepast, is het aantal patiënten dat na afloop van deze operatie chronische nierschade overhoudt verminderd. En met de veralgemenisering van operatierobots kan dat ook steeds vaker minimaal-invasief gebeuren, waar de conventionele gedeeltelijke nierverwijdering laparoscopisch plaatsvindt.

Maar dan is er nog wel een periode van warme ischemie noozakelijk: de tijd dat de nier afgesloten is van de bloedvoorziening, maar wel op temperatuur blijft. Bij warme ischemie is het risico op een verminderde nierfunctie na afloop groter dan bij koude ischemie, waarbij de nier afgekoeld is. Dat komt doordat bij koude ischemie de stofwisseling vertraagd is, waardoor ook de schadevormende processen langzamer verlopen. Warme ischemie van de nier kan zowel acute als chronische nierschade tot gevolg hebben, en in enkele gevallen zelfs volledig verlies van de nierfunctie.

Veel kleine niertumoren worden toevallig ontdekt bij ouderen of mensen met hoge bloeddruk of diabetes, die vaak al een verminderde nierfunctie hebben. Om te voorkomen dat hun nierfunctie nog verder achteruitgaat is het extra belangrijk een manier te vinden om de warme ischemietijd tijdens de robotoperatie zoveel mogelijk te verkorten. De hoeveelheid nierweefsel die overblijft, de belangrijkste bepaler van de nierfunctie na afloop van de operatie, is tenslotte vooral afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor en niet zo eenvoudig te manipuleren.

De techniek die de Cleveland Clinic ontwikkeld heeft maakt gebruik van het plaatsen van hechthulpmiddelen op de vaten rondom de tumor, voordat de chirurg de tumor verwijdert. Hierdoor ontstaat een snijgebied dat maar amper doorbloed is. Als de chirurg de tumor heeft weggesneden, trekt hij de hechtingen goed aan. Nieuw aan deze methode is dat de hechthulpmiddelen al voor het snijden geplaatst worden, waardoor het niet nodig is de bloedtoevoer naar de hele nier af te klemmen. Hierdoor treedt er in principe ook geen warme ischemie op.

De Amerikanen passen de techniek op dit moment toe bij patiënten bij wie sprake is van een of meer kleine tumoren aan de buitenkant van de nier. Ze denken dat iedere chirurg die robotoperaties op een nier kan uitvoeren dit makkelijk kan aanleren, omdat er geen handeling bij komt kijken die onbekend is.

Gepubliceerd: dinsdag 16-10-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier