Menzis beloont behalve leefstijl ook registratie voor orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Hoe meer goede dingen Menzis-verzekerden doen, hoe meer korting zij kunnen krijgen. Dit betreft zaken zoals sporten en zelf niet roken. Maar ook gedrag dat bijdraagt aan de gezondheid van anderen, zoals het zichzelf inzetten als mantelzorger. Het zich met Ja laten registreren in het donorregister en het fungeren als bloeddonor vallen daar eveneens onder. Zo maakte de bestuursvoorzitter van Menzis, Rogier van Boxtel, bekend op 17 september 2012.

Menzis-verzekerden kunnen on-line een vragenlijst invullen waarmee ze per vraag punten kunnen verdienen. Hoe meer goede dingen zij doen, hoe meer korting zij krijgen op bijvoorbeeld de premie voor een aanvullende verzekering of allerlei gezondheidsprodukten, zoals een rollator of een fysiobehandeling. Het Menzissysteem geeft geen korting op doktersbezoek of medicijnen die worden vergoed uit het basispakket. Verlaging van het jaarlijkse ‘eigen risico’ middels de gespaarde punten is wel mogelijk. In totaal kunnen de gespaarde kortingen oplopen tot € 250 euro per verzekerde per jaar.

In plaats van verzekerden financieel te straffen voor ongezond gedrag, is in dit geval dus gekozen voor het belonen van goed gedrag. Opvallend is ook dat niemand gaat controleren of verzekerde doet wat hij of zij beweert te doen. 'We gaan uit van vertrouwen’ zegt een woordvoerder. ‘We gaan geen Menzis–politie inzetten om te controleren dat iemand daadwerkelijk is gaan sporten of geregistreerd staat als orgaandonor.’ Wel houdt Menzis de mogelijkheid open dat er steekproeven worden gehouden.

Gepubliceerd: donderdag 20-09-2012
Bron: NRC 17 september 2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier