'Geen gevolgen voor Nederlandse patiŽnten door Duits orgaanschandaal'

Door Yvette van der Schaaf 

Het Duitse orgaanschandaal roept verscheidene vragen op. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat iets dergelijks ook in Nederland gebeurt en heeft wat daar plaatsvindt nadelen voor Nederlanders. Volgens Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie is de kans daarop echter bijzonder klein. De Nierpatiënten Vereniging Nederland is daar ook van overtuigd en een onderzoek door de Duitse tv-omroep ARD ondersteunt die conclusie.

De ARD heeft een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse en Duitse procedure van orgaantoewijzing. In Nederland besluit een heel medisch team over toewijzing, in nauw overleg met Eurotransplant. Hier is dus sprake van een grote onderlinge sociale controle. Bovendien kunnen Nederlandse artsen niet extra verdienen door te frauderen met patiënt- of donorgegevens.

Gedeelde besluitvorming 
In Duitsland ligt de besluitvorming over orgaantoewijzing bij één of enkele artsen, zodat effectieve (sociale) controle doorgaans ontbreekt. Het ligt dan ook in de bedoeling van de Duitse Bundesärztekammer (BÄK) om in de toekomst scherpere controlemaatregelen in te voeren, zoals bijvoorbeeld het zogeheten meer-ogen-beginsel, gecombineerd met de nodige sancties. Wel moet worden bedacht dat natuurlijk geen enkel systeem waterdicht werkt in geval van moedwillige vervalsing.

Nederlandse patiënten niet benadeeld
Nederland werkt binnen Eurotransplant onder meer samen met Duitsland bij toewijzing en uitwisseling van organen. Daarom is van belang of als gevolg van de onregelmatigheden in de Duitse orgaantoewijzing wellicht ook Nederlandse patiënten zijn benadeeld. Bernadette Haase denkt van niet, omdat internationale uitwisseling alleen in geval van hoogurgente patiënten plaatsvindt. Het betreft een speciaal segment van de wachtlijst, waarop een internationale commissie controle uitoefent. In alle overige situaties gaan Nederlandse organen naar Nederlandse patiënten.

Voor meer informatie zie de berichtgeving van de NTS.

Gepubliceerd: zaterdag 11-08-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier