Britse NHS benadrukt belang vroegtijdige diagnose chronische nierziekten

Door Yvette van der Schaaf 

Een recent rapport van de Britse National Health Services (NHS) pleit voor een vroegtijdige diagnose en behandeling van chronische nierziekten. Zulke aandoeningen beïnvloeden de kwaliteit van leven van mensen veel ingrijpender dan men zich doorgaans realiseert. Ze brengen ook aanzienlijke kosten met zich mee, vooral in de latere behandelstadia. Chronische nieraandoeningen zorgen ervoor dat in Groot-Brittannië jaarlijks 45.000 mensen vroegtijdig komen te overlijden. Dat zijn er meer dan door long- en borstkanker tezamen.

De totale jaarlijkse kosten van chronische nieraandoeningen bedragen in Groot-Brittannië meer dan £ 1,4 miljard (€ 1,8 miljard). Ruim de helft van die kosten betreffen dialysebehandelingen en transplantaties. Daarbij gaat het om slechts twee procent van het totaal aantal chronische nierpatiënten. Een tijdige diagnose van een beginnende nierziekte biedt de mogelijkheid om het voortschrijden van die ziekte te voorkomen dan wel te vertragen. En om de bijkomende risico's van hartaanvallen en beroertes beter te beheersen. Dit kan vaak door een gezondere leefwijze gecombineerd met een relatief eenvoudige behandeling. De kwaliteit van leven van de patiënt verbetert daardoor aanzienlijk, terwijl deze aanpak ook resulteert in kostenbesparingen.

Volgens dr. Donal O'Donoghue, national clinical director van Kidney Care (onderdeel van de NHS), moet dit rapport dienen als wake-up-call voor iedereen die betrokken is bij de strijd tegen nierziekten.

Gepubliceerd: maandag 13-08-2012
Bron: BBCnews | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier