Celvrij DNA in bloed voorspelt vroegtijdig overlijden hemodialysepatiŽnt

Door Yvette van der Schaaf 

Dialysepatiënten met een verhoogde hoeveelheid celvrij DNA (CFD) in het bloed lopen een groter risico op vervroegd overlijden. CFD zijn DNA-fragmenten die in het bloed circuleren na beschadiging dan wel afsterven van gezonde cellen. Vooral direct na afloop van de dialyse hebben hemodialysepatiënten een verhoogd niveau celvrij DNA in hun bloed. Recent onderzoek laat zien dat er een verband lijkt te bestaan tussen CFD-niveau na afloop van de dialyse en overlijdensrisico.

Op de Ben Goerion Universiteit in Israel hebben onderzoekers CFD-niveaus gemeten bij 31 chronische hemodialysepatiënten, zonder andere acute aandoeningen. Dit betrof metingen voor en na de dialyse, over een periode van drieënhalf jaar. Voor dat doel hadden de onderzoekers zelf een snelle, niet belastende, goedkope fluorometrische test ontwikkeld.

Gedurende de onderzoeksperiode kwamen 13 patiënten te overlijden. De gemiddelde leeftijd van deze personen lag weliswaar hoger dan die van de overlevende patiënten, maar de algemene (gezondheids)toestand van beide groepen verschilde niet wezenlijk. Toch hadden de overlevende patiënten na afloop van de dialyse significant lagere CFD-niveaus dan degenen die gedurende de onderzoeksperiode overleden. Na correctie voor leeftijd, gewicht, creatininewaarden en duur van de terminale nierinsufficiëntie lijkt een CFD-niveau van 850 ng/ml of meer te leiden tot een acht maal zo hoge totale sterfte.

Gepubliceerd: dinsdag 31-07-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier