Duitse arts fraudeert met wachtlijsten orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Bij de Duitse universiteitskliniek in Göttingen zijn laboratoriumwaarden gemanipuleerd en dialyseprotocollen gefingeerd dan wel vervalst. Zo werd bij bepaalde leverpatiënten onder meer een bijkomende nierkwaal voorgewend, teneinde hun medische urgentie te verhogen. Dit heeft geleid tot een onterechte toewijzing van beschikbare levers aan zulke patiënten. Dat bericht de Süddeutsche Zeitung (SZ).

Afgelopen juni was al één geval gesignaleerd. Inmiddels gaat het volgens de SZ om 25 gevallen van onterechte toewijzing van organen. De universiteitskliniek wil een speciale commissie belasten met verder onderzoek. De beschuldigde arts is sinds begin dit jaar niet meer in dienst. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat hij geld heeft ontvangen voor de bevoordeling van bepaalde patiënten. Mogelijke was wel sprake van valse prikkels uit prestatiegerichte contracten.

Er is inmiddels juridische vervolging tegen de man ingesteld wegens omkoping en valsheid in geschrifte. Mogelijkerwijs komt hier nog bij het toebrengen lichamelijk letsel aan patiënten die door zijn toedoen langer op een lever moeten wachten. En eventueel zelfs moord, als zo’n lever niet tijdig beschikbaar komt.

De bondsminister van volksgezondheid, Daniel Bahr, uitte zijn bezorgdheid zeer bondig: Een dergelijk schandaal brengt wezenlijke schade toe aan het vertrouwen van het publiek en daarmee de bereidheid om in de toekomst organen te doneren.

Ook komt dit op een slecht moment. Op 1 november 2012 treedt in Duitsland een wetswijziging in werking die erop is gericht om het aantal transplantaties te verhogen. Dit betreft de zogeheten ‘entscheidungslösung’ waarbij de burger regelmatig de vraag krijgt voorgelegd naar zijn bereidheid tot orgaandonatie.   

Gepubliceerd: maandag 23-07-2012
Bron: SŁddeutsche Zeitung | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier