Langdurig te zout eten beschadigt bloedvaten

Door Merel Dercksen 

Op lange termijn bestaat er een verband tussen een zout voedingspatroon en stoffen die een aanwijzing vormen dat er sprake is van schade aan de binnenste laag van de bloedvaten. Mensen die meer van deze biomarkers in hun bloed en urine hebben, ontwikkelen vaker hoge bloeddruk bij een hoge zoutinname.

Bij gezonde mensen, zonder nierproblemen en met een normale bloeddruk, heeft een eenmalige grote inname van natrium weinig effect op dat laatste. Maar bij langdurig heel zout eten ontstaat er vaak wel hoge bloeddruk. Een Gronings-Amerikaans onderzoeksteam veronderstelt dat voortdurende hoge zoutinname samengaat met een toename van biomarkers die een aanwijzing zijn voor schade aan de vaatwanden. Om precies te zijn de hoeveelheid urinezuur in het bloed en de hoeveelheid van het eiwit albumine in de urine, allebei markers voor endotheelschade. De onderzoekers verwachten ook dat juist mensen met een grotere hoeveelheid van deze markers in hun bloed en urine, degenen zijn die hoge bloeddruk krijgen door te veel zout eten.

Ze onderzochten deze verbanden op basis van de gegevens die beschikbaar zijn uit de PREVEND-studie. Daarbij gaat het om enkele duizenden deelnemers. Voor deze analyse gebruikten de onderzoekers alleen de data van mensen die geen medicatie tegen hoge bloeddruk gebruiken.

Zowel de hoeveelheid urinezuur in het bloed als de hoeveelheid albumine in de urine blijken toe te nemen naarmate mensen een zouter voedingspatroon hebben. En het risico op hoge bloeddruk bij een hogere zoutinname is, zoals de onderzoekers veronderstelden, groter bij degenen die het meeste van deze twee biomarkers hebben. Bij eiwit in de urine gaat het om kleine verschillen: er bestaat al verschil in risico op zoutafhankelijke hoge bloeddruk tussen mensen met minder dan 10 mg albumine in de urine per dag, en degenen die meer dan 15 mg verliezen.

Gepubliceerd: woensdag 18-07-2012
Bron: Circulation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier