CDA: iedereen automatisch donor bij uitblijven reactie

Door Yvette van der Schaaf 

Tijdens het CDA partijcongres heeft op 30 juni een ruime meerderheid van de leden gekozen voor invoering van een Actief Donorregistratie Systeem (ADR). Dit betekent dat hiervoor, na de komende verkiezingen, binnen Nederland mogelijk een politieke meerderheid bestaat.

Anders dan in voorgaande jaren, repte het concept-verkiezingsprogramma van het CDA dit keer met geen woord over orgaandonatie. Daarom hebben onlangs 37 CDA-leden en de afdeling Huizen een resolutie Orgaandonatie (ADR) ingediend. Burgerplatform de club 2MH is daarbij faciliterend opgetreden. De resolutie stelt dat in de komende regeringsperiode de Wet op de Orgaandonatie moet worden aangepast, met onder meer als uitgangspunten: Er wordt actief ‘Ja’, ‘Nee’, ‘nabestaanden beslissen’ of ‘een aangewezen persoon beslist’ gevraagd. Bij de tweede keer geen reactie wordt het een ‘Ja’, hetgeen tevens in de brief staat vermeld. In dit laatste geval wordt gewaarborgd dat nabestaanden pro-actief bezwaar kunnen maken.

Het Dagelijks Bestuur van het CDA had bij deze resolutie een negatief pre-advies gevoegd. Tijdens de bijeenkomst heeft onder meer Coert van Ee, burgemeester van de gemeente Zederik, de uitgangspunten met verve verdedigd. Met als resultaat dat 56% van de aanwezigen voor deze resolutie heeft gestemd.

Gepubliceerd: zaterdag 30-06-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier