Meerderheid Nederlanders wil ander beslissysteem orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de nieuwe regering een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) moet invoeren. Dit geldt voor aanhangers van de meeste politieke partijen. Met name D66 stemmers zijn warme voorstanders van een ADR. Maar ook bijna 60 procent van CDA, VVD en PvdA stemmers is voor. Minder dan de helft van de mensen met een voorkeur voor PVV of SP is voor invoering van een ADR.

Maurice de Hond heeft in opdracht van de 2MHclub afgelopen vrijdag (22 juni) een enquête uitgevoerd onder 2.200 Nederlanders over wat zij vinden van orgaandonatie en de wet daaromheen. Gemiddeld 55 procent van de ondervraagden onderschrijft de stelling dat het hoog tijd is voor een minder vrijblijvend systeem om je aan te melden als orgaandonor. 37 procent is het daar niet mee eens. Het overgrote merendeel van de voorstanders kiest voor het zogeheten ADR. Het ADR is een systeem waarbij niet-geregistreerde ingezetenen van 18 jaar en ouder herhaaldelijk per brief worden benaderd om hun keuze in het donorregister kenbaar te maken. Reageert iemand uiteindelijk niet, dan vindt registratie als donor plaats. Betrokkenen worden daar expliciet van op de hoogte gesteld. De keuze kan te allen tijde worden herzien.

Wat opvalt is dat een ruime meerderheid van de mensen met een politieke voorkeur voor CDA of VVD ook voorstander van invoering van het ADR blijkt, terwijl het CDA en de VVD daar tot nu toe niets voor voelen. Bij de SP is het tegendeel het geval. De partij toont zich een warm voorstander van het ADR, terwijl slechts een minderheid van de SP-stemmers dat blijkt  te onderschrijven.    

Zie ook het spreadsheet met enquête-uitkomsten, Blad 1, Blad 2

Gepubliceerd: dinsdag 26-06-2012
Bron: 2MH | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier