GeÔnjecteerde niercellen helpen tegen nierfalen

Door Yvette van der Schaaf 

Het injecteren van genetisch aangepaste niercellen is een veelbelovend alternatief voor dialyse en transplantatie. Het is mogelijk gebleken om bij ratten volwassen nierbuiscellen zodanig te herprogrammeren dat die het eiwit serum amyloid A (SAA) gingen produceren. Deze nierbuiscellen kunnen dan in vitro nieuwe nierbuisjes vormen. Maar ook in het lichaam zorgen zulke cellen voor herstel van beschadigde nierbuisjes. Anders dan het inbrengen van stamcellen, lijkt deze behandeling een blijvend effect te hebben.

Dat rapporteren onderzoekers aan de Indiana University School of Medicine. Voorheen is meerdere malen getracht om herstel van beschadigde niercellen te bevorderen door het inbrengen van diverse soorten stamcellen. Initieel was er wel degelijk sprake van een positief effect, maar dat bleek slechts van korte duur, omdat stamcellen zich niet blijvend aan beschadigde nierbuisjes (tubuli) hechten. Deze onderzoekers hebben soortgelijke experimenten gedaan, maar dan met hergeprogrammeerde volgroeide niercellen.

Het SAA eiwit is een onmisbaar element bij de vorming en het herstel van nierbuiscellen. De onderzoekers hebben bestaande nierbuiscellen van ratten zodanig geherprogrammeerd, dat die SAA gingen produceren. Deze aangepaste cellen injecteerden zij in de vaten van ratten met ernstige nierschade (acuut dan wel chronisch). Doordat de aangepaste niercellen waren gemerkt, was hun verdere gang binnen het lichaam goed te volgen. Al vrij snel bleek een substantieel deel van de geïnjecteerde cellen zich naar de nieren te bewegen. De nieuwe, aangepaste cellen gingen in feite integraal onderdeel uitmaken van de gastnier. En zorgden daarmee voor significante verbetering van de nierfunctie.

Dit bleek zowel te werken bij injecties met aangepaste cellen afkomstig van andere ratten als voor het inbrengen van eigen, hergeprogrammeerde cellen. Volgens de onderzoekers kan dit zich ontwikkelen tot een effectieve behandeling voor nierfalen; zowel bij acute 'nieraanvallen' als bij chronische nierziekten. Zulke injecties zouden een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor dialyse en transplantatie. Maar de onderzoekers waarschuwen dat er nog veel te doen is, voordat hun bevindingen op mensen kunnen worden getest.

Lees een eerder artikel over dit onderzoeksproject

Gepubliceerd: donderdag 21-06-2012
Bron: American Journal of Physiology / Renal physiology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier