Belgische levende donoren worden financieel gestraft

Door Yvette van der Schaaf 

Belgische levende orgaandonoren ontvangen geen financiële beloning voor hun altruïstische daad, maar worden daar eerder voor gestraft. Zo ontbreekt een vergoeding voor alle medische kosten en bestaat er onvoldoende compensatie voor inkomensverlies. Bovendien kunnen levende donoren doorgaans geen levensverzekering afsluiten teneinde met geleend geld een woning te kopen.  

Dat stellen vertegenwoordigers van de twee Belgische artsenorganisaties. De huidige nieuwe Belgische wet op de orgaandonaties kent een aantal lacunes op het punt van bescherming van levende donoren. En gezien de constant toenemende vraag naar organen bestaat dringend behoefte aan positieve maatregelen op dit punt.

Zo vinden de organisaties dat alle medische kosten van de donor vergoed moeten worden, zowel die voor de eigenlijke ingreep als voor de opvolging op langere termijn. Verder moet er een eenduidig uitgewerkte vergoedingsregeling komen voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Ook de gevolgen op het punt van het afsluiten van levensverzekeringscontracten moeten worden aangepakt.

Gepubliceerd: maandag 04-06-2012
Bron: belga.be | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • Beukelaer, Berchem
  05-06-2012 08:56

  Ik kreeg een nier van mijn man.Al de kosten die hij had voor onderzoeken werden allemaal terug betaald.
  We hadden enkel loonsverlies.Gebeurde ook in Leuven .

 • Michel M
  04-06-2012 19:24

  In Belgie is deze regel niet overal hetzelfde. Er zijn wel degelijk transplantatiecentra waar de medische kosten worden gedragen door het centrum. Onder andre het UZ te Leuven is er zeker bij, Antwerpen niet, waarschijnlijk zijn er ook nog andere centra.
  Het loonverlies is niet vergoed.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier