Transplanteren voor dialyse levert extra levensjaren op

Door Merel Dercksen 

NierpatiŽnten die in een vroeg stadium een niertransplantatie van een levende donor krijgen, leven langer dan patiŽnten die eerst dialyseren. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Ylian Liem trekt in haar proefschrift, waarop ze vandaag promoveert.

De drie vormen van nierfunctievervangende therapie zijn hemodialyse, peritoneaaldialyse (buikspoeling) en niertransplantatie. Ylian Liem onderzocht en vergeleek de levensverwachting en de kwaliteit van leven voor elk van deze therapieŽn. Kennis van deze lange-termijnuitkomsten is van belang voor een optimale behandeling en optimale zorg voor deze patiŽnten.

In haar proefschrift beschrijft Liem dat patiŽnten die peritoneaaldialyse doen over het algemeen langer leven dan patiŽnten die hemodialyse ondergaan. Maar dat verschil verdwijnt naarmate de dialyseduur langer wordt of de patiŽnten ouder worden en in het geval van suikerziekte. In sommige gevallen is hemodialyse weer beter.

Liem vergeleek ook de overleving van patiŽnten die een niertransplantatie ondergingen van een levende donor zonder voorafgaande dialyse, met de overleving van patiŽnten die wel startten met dialyse en op de wachtlijst werden geplaatst. Het blijkt dat met vroege transplantatie veel levensjaren gewonnen worden. Voor 40-jarige patiŽnten is de winst 7,5 tot 9,9 jaar, afhankelijk van de nierziekte. Voor 70-jarige patiŽnten 4,3 tot 6 jaar. Verhoging van het aantal vroege niertransplantaties zou volgens Liem in het bijzonder gericht moeten worden op jongere patiŽnten, omdat bij hen de meeste winst in levensjaren te behalen valt.

Gepubliceerd: woensdag 18-06-2008
Bron: Erasmus Universiteit | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier