Wijziging wet orgaandonatie naar Tweede Kamer

Door Yvette van der Schaaf 

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een voorstel voor wijziging van de Wet op de orgaandonatie. Volksgezondheidsminister Schippers (VVD) hoopt daarmee onder meer te zorgen voor minder verwarring over het moment waarop - aanstaande - nabestaanden om toestemming voor orgaandonatie wordt gevraagd.

De huidige wettekst wekt op sommige punten verwarring. Daarin staat bijvoorbeeld dat de familie over orgaandonatie wordt benaderd 'na het intreden van de dood'. De wetgever bedoelt hiermee het moment, waarop de behandelaar constateert dat de medische situatie onomkeerbaar is en er geen verdere behandelingsmogelijkheden zijn. De hersendood is dan nog niet formeel vastgesteld. Door de voorgestelde wetswijziging wordt de term 'intreden van de dood' consequent vervangen door 'vaststellen van de dood'.

Behandeling van het wetsvoorstel 'Wijziging van de Wet op de orgaandonatie in verband met nieuwe medisch-technische ontwikkelingen' in de Tweede Kamer vindt plaats in de week van 22 mei.

Op 6 april heeft Kamerlid Jetta Klijnsma verzocht om een rondetafelgesprek over orgaandonatie. Een nadere onderbouwing van dit verzoek zal behandeld worden tijdens een vergadering van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 april.

Gepubliceerd: dinsdag 10-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier