Transplantatieprijs voor Meindert Crop

Door Merel Dercksen 

Meindert Crop (29) ontvangt de prijs uit handen van Jon J. van Rood (85)

Meindert Crop, tegenwoordig in opleiding tot internist in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, heeft gisteren tijdens het BOOT-congres de tweejaarlijkse Jon van Roodprijs uitgereikt gekregen. Hij kreeg deze prijs voor zijn proefschrift over het gebruik van mesenchymale stamcellen bij transplantatie, waarop hij in november 2010 aan de Erasmus Universiteit promoveerde.  

De Jon van Roodprijs is genoemd naar de man die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse transplantatiegeneeskunde. Van Rood is onder andere de oprichter van Eurotransplant. Eens in de twee jaar wordt de naar hem genoemde prijs tijdens het BOOT-congres door de Nederlandse Transplantatie Vereniging uitgereikt aan de auteur van het beste proefschrift op het gebied van transplantatie, waarbij er nadrukkelijk gekeken wordt naar basaal onderzoek. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van € 2.500,- .

Meindert heeft onderzoek gedaan naar de mesenchymale stamcel (MSC): een van de cellen die mogelijk geschikt is als cellulaire (immuun)therapie. Dit is een veelbelovende nieuwe behandeling waarbij cellen met speciale eigenschappen aan patiënten worden toegediend om immuunreacties te remmen. Meinderts conclusie is dat de eigenschappen van mesenchymale stamcellen beschadigde nieren zouden kunnen herstellen en tegelijkertijd de afstotingsreactie zouden kunnen onderdrukken. Ondanks dat er nog veel meer basaal onderzoek naar de werkingsmechanismen van MSC moet worden verricht en de effectiviteit van MSC in klinische orgaan transplantatie nog bewezen moet worden, zijn de eerste resultaten veelbelovend.

'Toen ik drie weken geleden hoorde dat ik de prijs gewonnen had, was dat een leuke verrassing. Er waren volgens mij zes of zeven aanvragen, en daar zaten proefschriften van goede kwaliteit tussen. Ik vind het dus een hele eer dat ik gewonnen heb, en het is een aanmoediging om verder onderzoek te gaan doen.' Op dit moment werkt Meindert niet als onderzoeker, maar hij wil daar wel weer naar terug. 'Mijn co-promotor en ik zijn met z'n tweeën vanaf nul begonnen, en inmiddels is het uitgegroeid tot een mooie onderzoekslijn, met meerdere onderzoekers en twee internationale samenwerkingen. Ik zou daar graag weer verder gaan.'

'Wat ik met het geld van de prijs ga doen? Ik weet het nog niet zo goed. Een keer uit eten met mijn co-promotor en verder zit ik erover te denken om ervan naar een interessant congres te gaan. Maar dat wil ik dan wel pas doen als ik zelf ook weer wat onderzoeksdata te presenteren heb.'

Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012 | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • duco, utrecht
  28-01-2021 15:47

  Meindert is gewoon een toffe kerel net als zijn tweeling-broer en zie ze te weinig.

  duuuc hun oom

 • M.vd hout
  23-08-2018 19:53

  Benieuwd naar voortgang onderzoek en of m. Crop daar nog verder mee is gegaan?

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier