2011 recordjaar voor orgaandonatie in Ierland

Door Yvette van der Schaaf 

Op het punt van orgaandonatie was 2010 voor Ierland een eenmalig dieptepunt. Maar in 2011 ligt het aantal postmortale donoren zelfs iets boven het oude niveau. Met 20 donoren per miljoen inwoners is sprake van een recordjaar. Bovendien vertoont het aantal levende nierdonoren een aanhoudende snelle groei, tot 6 per miljoen inwoners.

Dit verklaarde de voorzitter van de Irish Kidney Association vlak voor de aanvang van de National Donor Awareness Week. Deze goede resultaten zijn behaald ondanks een verdere daling van het aantal verkeersongevallen. Positief is dat familieleden van potentiële donoren nu altijd worden geraadpleegd door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid. Dit is in lijn met het Spaanse model.

In Ierland wachten 650 mensen op een orgaan. Al enige tijd loopt daar een discussie over invoering van een ‘opt-out’ systeem. Volgens de Ierse Minister van Volksgezondheid is die discussie vooral bedoeld om het onderwerp orgaandonatie meer onder de aandacht te brengen, en niet om de invloed van de familie te willen uitsluiten. In een wat oudere enquête bleken organisaties van medici en patiënten veelal tegen zo’n opt-out systeem. Maar van de geraadpleegde privépersonen was 80% voorstander.

Tijdens de komende Donor Awareness Week zal het accent liggen op de noodzaak om een donorkaart bij je te dragen. Bij voorbeeld als app in je smartphone. Die kaart heeft geen wettelijke status, maar het is makkelijker voor nabestaanden om met donatie in te stemmen als de overledene zo’n kaart bij zich draagt.

Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: RTE news | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier