'Klassieke muziek verlengt levensduur getransplanteerd orgaan'

Door Yvette van der Schaaf 

Handschrift van Johannes Brahms (1833-1897). Deel uit een van zijn  Liederen voor Koor opus 62.

Muziek kan ontspannend werken en de gedachten afleiden van pijngevoelens. Ook kan muziek de effecten van klinische behandelingen versterken. Nieuw Japans onderzoek wijst erop dat het luisteren naar (klassieke) muziek bovendien de neiging tot afstoting van getransplanteerde organen kan verminderen.

Vooralsnog is onvoldoende duidelijk hoe de hersenfunctie en het immuunsysteem op elkaar inwerken. Toch wordt muziek in de praktijk vaak gebruikt om angst, pijn en misselijkheid te verminderen. Het lijkt erop dat muziek lichaamsfuncties kan beïnvloeden waarover we zelf geen bewuste controle hebben, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering.

Japanse onderzoekers zijn nagegaan hoe muizen na een harttransplantatie reageren op uiteenlopende soorten muziek. Zo hebben zij ontdekt dat opera en klassieke muziek de levensduur van transplantaten verlengt. Dit in tegenstelling tot monotone klanken en New Age muziek.

Het muzikaal stimuleren van de hersenfunctie lijkt de productie van regulerende cellen (CD4+CD25+) te bevorderen. Ook namen de niveaus toe van bepaalde cytokines die de immuunafweer regelen.

Bij deze studie is een beperkte selectie van componisten getest. Andere vormen van muziek zouden dus evenzeer kunnen helpen om vroegtijdige afstoting tegen te gaan. De onderzoekers bevelen aan dit verder te onderzoeken, ook bij grotere diersoorten.

Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012
Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier