Duitsers verplicht om na te denken over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Alle Duitsers ouder dan 16 jaar krijgen voortaan regelmatig de vraag voorgelegd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Nog in 2012 moeten alle zorgverzekeraars hun verzekerden met die vraag hebben benaderd. Binnen twee jaar gevolgd door een herhalingsvraag. Vanaf 2017 wordt die vraagstelling elke 5 jaar herhaald.

Unaniem hebben De Duitse fracties dit voornemen tot wetswijziging in de bondsdagvergadering vandaag goedgekeurd. Ook zal de Duitse bevolking voortaan beter en frequenter worden geïnformeerd over orgaandonatie. Samen met de herhaalde bevragingen moet dit ertoe leiden dat meer burgers hun bereidheid tot orgaandonatie vastleggen. En dat de bekendheid met dit onderwerp toeneemt doordat vrienden en verwanten daarover vaker van gedachten wisselen.

De periodieke bevragingen zijn bedoeld om de bevolking te overtuigen van de noodzaak van orgaandonatie, zonder enige vorm van dwang.

Uit een recente representatieve opiniepeiling blijkt dat 70% van de Duitse bevolking bereid is om na overlijden één of meer organen af te staan. Slechts 20% zou deze bereidheid ook daadwerkelijk hebben vastgelegd. In de praktijk is toestemming voor orgaandonatie in 90% van de gevallen nu afkomstig van nabestaanden. De huidige wetswijziging moet ervoor zorgen dat het aantal gerealiseerde orgaandonoren significant toeneemt.

Gepubliceerd: donderdag 22-03-2012
Bron: ADR-Haubstudio Berlin, 22 maart 2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier