Zoutgebruik verhoogt kans op nierziekten bij diabetici

Door Yvette van der Schaaf 

Diabetespatiënten lopen door meer zout in hun voeding een groot risico op nierfalen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Overmatig zoutgebruik stopt tevens de beschermende werking van bloeddrukverlagers.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. Voor het eerst is onderzocht in hoeverre zoutinname de lange-termijn-effecten van bloeddrukverlagende middelen beïnvloedt bij diabetes type 2 patiënten. Uitkomsten van eerdere (korte termijn) studies duiden erop dat de werking van die middelen bij overmatig zoutgebruik afneemt. Deze nieuwe studie bevestigt dat dit ook opgaat voor de lange termijn.

Volgens Lambers Heerspink toont deze studie ondubbelzinnig aan dat vermindering van het zoutgebruik essentieel is om verergering van nierschade te voorkomen en bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten.

Deze resultaten roepen op tot hernieuwde aandacht voor leefstijlbegeleiding gericht op het vermijden van overmatig zoutgebruik door nierpatiënten met diabetes.

Gepubliceerd: donderdag 22-03-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier