Stichting heeft ambitieuze plannen met donorkaart

Door Yvette van der Schaaf 

Bijna de helft van degenen die niet in het huidige donorregister geregistreerd staan is wel bereid een donorkaart bij zich te dragen. Alleen al daardoor zou het bestaande aantal ja-geregistreerden kunnen verdubbelen. Dit blijkt uit een ouder onderzoek van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van het Ministerie van VWS.

De stichting Donor Ja! meent dat de overheidsbemoeienis bij de bestaande vorm van donorregistratie teveel als druk wordt ervaren. En dat roept weerstand op, waardoor potentiële orgaandonoren onnodig verloren gaan. De oprichter van Donor Ja!, Frank van Leer, wil daartom zelf een donorkaart introduceren. Samen met een publiciteitscampagne, waarin vooral het ‘wij-gevoel’ wordt benadrukt. Doelstelling is om het aantal postmortale donoren voor eind 2013 met een kwart te doen toenemen. Ook moeten dan een miljoen meer mensen hun donorbereidheid via een donorkaart hebben vastgelegd.

De stichting kwam eerder in het nieuws door de lancering van een iPhone app voor donorregistratie. Minister Schippers (VWS) was toen 'niet blij' met het volgens haar verwarrende initiatief. Bovendien vond ze het onjuist dat in de app, die ook geen registratie in het Donorregister bewerkstelligt, niet kan worden aangegeven dat de gebruiker geen donor wil zijn.  Stichting Donor Ja! zou wel graag een koppeling tussen hun iPhone app en het officiële Donorregister zien. En dat geldt ook voor donormeldingen via de Donor Ja! website. Maar de eigen positief getinte vraagstelling wil de stichting daarvoor niet aanpassen.

Volgens Donor Ja!  levert specifiek om een 'Ja' vragen meer registraties op. Donor Ja! pleit er dan ook voor om de vraagstelling in het huidige officiële donorformulier (als nabestaanden moeten beslissen) meer te laten aansluiten op de positievere Donor Ja! formulering.

Gepubliceerd: zaterdag 24-03-2012
Bron: Eindrapport Orgaandonatie, UvT | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier