Langlopend Frans onderzoek naar risicofactoren nierziekte gestart

Door Yvette van der Schaaf 

Meer dan vijf procent van de Franse bevolking krijgt te maken met een nieraandoening. Een recent gestart onderzoek is gericht op het identificeren van risicofactoren die kunnen leiden tot het ontstaan van nierfalen. Zodat tijdig met preventieve maatregelen kan worden begonnen.

In Frankrijk is een dergelijk onderzoek nog niet eerder verricht. Wel zijn eerdere vergelijkbare studies uitgevoerd in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. De Franse onderzoekers zullen 3.600 patiënten gedurende tenminste vijf jaar volgen, teneinde inzicht te krijgen in zaken als leefwijze, milieu, genetische factoren en medische verzorging. En om na te gaan hoe deze factoren samenhangen met het ontstaan van nierfalen.

De onderzoekers willen daarnaast vooral specifieke biomarkers identificeren die duiden op toekomstige noodzaak tot dialyseren. Om tijdige preventiemaatregelen mogelijk te maken. En om het ontwikkelingstempo van de nierziekte te kunnen meten.

Bekende veelvoorkomende oorzaken van chronische nierziekten zijn ontstekingen van nieren en urinewegen en ook erfelijke nierziekten. Verder dragen vergrijzing van de bevolking, hoge bloeddruk, vaatziekten en diabetes bij aan de groei van het aantal nierpatiënten. In Frankrijk zijn er nu meer dan 37.500 dialyserenden en 33.000 getransplanteerden.

Gepubliceerd: vrijdag 23-03-2012
Bron: AFP, 5 maart 2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier