Nieuwe snelle test op afstoting getransplanteerde nier

Door Yvette van der Schaaf 

Middels een nieuwe test kunnen artsen afstotingsverschijnselen bij getransplanteerde nierpatiënten voortaan weken eerder ontdekken. Dit maakt een effectievere patiëntenzorg mogelijk. En het kan ook helpen om de kosten voor de gezondheidszorg te drukken.

Op dit moment vinden periodieke tests op het creatininegehalte in het bloed plaats om de nierfunctie te meten. Zo nodig aangevuld met een biopsie: een voor de patiënt belastende procedure, die bloedingen en verlies van de het transplantaat kan veroorzaken. De nieuw geïntroduceerde methode betreft een moleculaire bloedtest, die niet belastend is voor de patiënt. Deze test biedt de mogelijkheid om afstotingsverschijnselen eerder te signaleren. Daardoor kan de arts ook sneller met de behandeling beginnen om de getransplanteerde nier te redden.

Onderzoek heeft aangetoond dat, in geval van dreigende afstoting, verhoging van bepaalde RNA-markers in het bloed eerder optreedt dan een verhoogd creatininegehalte. Deze nieuwe test maakt hier in de praktijk gebruik van. Met als eerste oogmerk om de zorg voor nierpatiënten te verbeteren. Ook kunnen hoge dialysekosten worden vermeden dan wel uitgesteld.

Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Quest Diagnostics | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier