Het fluitje van een cent

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Een vriend heeft me een andere badkamerspiegel aangeraden, bij voorkeur een lachspiegel. Ik zie namelijk opeens weer alles; tot nu toe nog wel even alleen met mijn rechter oog. Nanny schreef daar al over: mijn cataractoperatie, om troebelende ooglenzen te vervangen door een Zeiss-lens(!). Dat moet scherpe beelden opleveren, en zeker twéé. De reeds jaren noodzakelijke ingreep werd, door de dialysebeslommeringen en -tijdsbesteding, lange tijd buiten beeld gehouden.

Ik zie nu weer dat de vigneron zijn wijnstokken al heeft gesnoeid en ook dat zijn buurman de twijgjes van de vorige oogst er nog aan heeft zitten. Een nadeel is er ook: de plavuizen zien er met mijn linker oog goed uit, tot ik mijn andere open: overal snippers, kruimels en hondenharen; een uitnodiging tot onmiddellijk stofzuigen.

Ook de kreukels die de jaren stiekem in mijn hoofd hebben geperst, en door een 'vriendelijk' cataractfilter werden gladgestreken, springen vlijmscherp in het oog. Vandaar dus dat vrienden-spiegeladvies. Dat nu nog 'stofzuigvriendelijke' linker oog volgt binnen een week nadat u dit onder ogen kreeg. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat de operatie niet alleen werd opgehouden door de dialysebesognes, maar dat ik er ook best tegen opzag. Ik ben bang voor gezwaai met grote scalpels in de buurt van mijn ogen. Maar bij nader inzien gebruikt men kennelijk helemaal geen messen.

'Een fluitje van een cent' hoorde ik steeds van alle, reeds geopereerde, ervaringsdeskundigen. 'Jaja' denk je dan 'makkelijk praten'. En eigenlijk betrof mijn vrees meer nog de kans op mogelijke mislukkingen, hoe klein ook: vooral infecties en dus minimaal een verergering van de kwaal. Zo werkt je opleiding soms tegen je! Ook het meegeleverde informatieblad benadrukte uiteraard de successen, maar verheelde toch niet dat honderd procent garantie bovenmenselijk is.

De verplichte operatievoorbereidingen vergrootten mijn vertrouwen weer. Je hebt het duidelijk deels zelf in de hand: van tevoren drie dagen regelmatig druppelen met een antibioticumoplossing, om iedere bacterie het leven zuur te maken. En op de operatiedag lichaam én pruikgewas soppend desinfecteren met betadine-jodium. En de nazorg versterkte achteraf het toegenomen optimisme nog eens: aanvullend twee en vier weken druppelen met weer een ander antibioticum en twee ontstekingsremmers. En 's nachts twintig dagen het oog afplakken met 'une coque oculaire' (plastic halve eierdop) om te voorkomen dat ik er slaperig in ging wrijven, dat wordt namelijk sterk ontraden. Men blijkt er goed van doordrongen dat ook andermans oog een kwetsbaar zintuig is. Goed om te weten.

Dat 'fluitje van een cent' slaat mijns inziens dus hoogstens op het kwartiertje dat de ingreep duurt, maar verder moet je er zelf twee keer een maand nog flink tegenaan. En dan heb ik het nog niet over de herhaalde bezoeken aan chirurg en anesthesist, farmacie en oogarts. En... een tijdje niet autorijden!

Geopereerd wordt altijd op woensdag; één van mijn spoeldagen. De chirurg, een dame evenals trouwens de anesthesist - dit is duidelijk fijnvingerig werk - had er geen bezwaar tegen dat ik dezelfde avond nog werd gedialyseerd, maar mijn nefroloog verplaatste dit liever voor één keer naar donderdag. En op vrijdag was het opnieuw dialysedag, dus ben ik, naar mijn overtuiging, dat weekend bijzonder zuiver ingegaan.

Het succes aan het ene oog doet mij met verlangen uitzien naar het moment dat ik Nanny weer met beide ogen kan aanschouwen: zo ken ik haar weer. Een klein weekje nog. En dan nog de 'werkelijkheid' van de infirmières. En ook mijn hemodiafiltratie wordt weer als nieuw. De kleuren van de machines en de materialen zijn al 'voor de helft' veel helderder. Dit smaakt dus naar meer.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 17-03-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier