Onduidelijkheid rond hersendood en stellen van donatievraag

Door Jeroen van Setten 

Orgaandonatie heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een economisch verantwoorde, levensreddende therapie. Maar wel een die is ingehaald door zijn eigen succes. We hebben tegenwoordig te maken met een groeiend tekort aan organen.

'De dood geneest alle ziekten'. Zo begint Yorick de Groot zijn proefschrift†Herkenning van orgaandonoren, praktische en ethische overwegingen.†De promovendus pleit daarin onder meer voor een uniform gedefinieerde klinische indicatie van een potentiŽle†orgaandonor.

De bestaande definitie van ernstig hersenletsel zou bijvoorbeeld moeten worden vervangen door†nieuwe, effectievere,†criteria. Ook zet De Groot vraagtekens bij de donatievraag die volgens hem te vaak in een te vroeg stadium aan de familie wordt voorgelegd.†

Die vraag zou pas na de diagnose van hersendood, in een afzonderlijk gesprek moeten worden gesteld.†Het hele proces rond vaststelling van de hersendood zou volgens De Groot sowieso nog eens grondig onder de loep moeten worden genomen.†Onder meer om het vertrouwen van nabestaanden van patiŽnten in dit systeem te vergroten. En daarmee hun bereidheid om in te stemmen met orgaandonatie.

Lees hier een uitgebreide samenvatting†van†het proefschrift.

Gepubliceerd: maandag 12-03-2012 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Paul Kentie, Alphen aan den Rijn
  03-04-2012 15:57

  Commentaar.
  Het stellen van de donatievraag is een lastig
  issue. Ik denk dat je die rond het overlijden
  van iemand die heel dicht bij je staat per
  definitie op het verkeerde moment stelt.
  Donatie is in mijn optiek geen ídoodsvraagí,
  maar een ílevensvraagí, ťťn die iedereen al bij
  leven en vol verstand beantwoord moet hebben.
  Waarbij het antwoord iets zegt over waar jijzelf
  voor staat in het leven. En dus geen vraag die
  je moet doorschuiven aan nabestaanden. Nabestaanden die vervolgens jouw keus altijd moeten respecteren en niet moeten terugkrabbelen. Overigens ben ik er erg voor om de huidige donatieprocedure te veranderen in een geen bezwaar. Je blijft daarbij wel altijd zelf beslissen, maar je verandert de vraag van íWaarom donor zijn?í in íWaarom niet?í en dat levert een heel andere, veel interessantere en relevantere discussie met jezelf en anderen op...
  Paul Kentie

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier