Hoge bloeddruk aanwijzing voor blijvende nierproblemen bij ziekte in kleinste bloedvaatjes

Door Gerard Kok 

Trombotische microangiopathie (TMA) is een acuut ziektebeeld met grote kans op ernstige afloop, vooral als niet onmiddellijk met de behandeling wordt begonnen. Een deel van de volwassen patiënten met TMA ontwikkelt nierinsufficiëntie, maar omdat nog niet goed valt te voorspellen welke patiënten hier nu het meeste risico op lopen, hebben Duitse artsen hier onderzoek naar gedaan.

Bij TMA ontstaan kleine bloedstolseltjes in de kleine vaten en haarvaten. Bij verreweg de meeste TMA-patiënten is er sprake van een van de onderliggende syndromen: Hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) of Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). HUS treedt voornamelijk op bij kinderen (hoewel hier alleen volwassenen zijn onderzocht), en meestal na een episode van diarree als gevolg van een besmetting met de E-coli bacterie EHEC. Met behandeling is het sterftecijfer ongeveer 10%. Ongeveer één derde van de patiënten ontwikkelt chronische nierproblemen. TTP is een afwijking van de bloedstolling, waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Onbehandeld overlijdt 95% van de patiënten, maar na tijdige behandeling met plasmaferese (waarbij het bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd en vervangen, maar de bloedcellen niet) stijgt de overlevingskans tot ongeveer 85%. 

Voor het onderzoek werden 62 patiënten tussen de 16 en 76 jaar onderzocht die tussen 1989 en 2006 waren behandeld met plasmaferese. Bij opname werden onder andere bloeddruk, en het C-reactief proteïne (CRP) niveau bepaald. Na statische analyse van de gegevens bleken hoge bloeddruk en een verhoogd C-reactief proteïne sterk gecorreleerd met nierinsufficiëntie bij ontslag uit het ziekenhuis. Voorts betekende een hogere leeftijd ook een grotere kans op overlijden.

Uit het onderzoek blijkt dat volwassen TMA-patiënten met hoge bloeddruk of een verhoogd C-reactief proteïne niveau een veel hogere kans hadden op nierproblemen later. Wellicht dat speciale aandacht hiervoor bij de behandeling van TMA het aantal gevallen van nierinsufficiëntie kan doen verminderen.

Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier