Minder orgaandonaties in Duitsland

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 waren er in Duitsland 1.200 postmortale orgaandonoren. Dat is 7,4% minder dan in 2010. Dit blijkt uit cijfers van de Duitse Stichting voor Orgaantransplantatie (DSO). Dit betekent een terugval naar het niveau van 2008.

In de tweede helft van 2011 lijkt zich wel een positieve trend af te tekenen. De DSO verwacht dat die zich de komende tijd zal voortzetten. Dit als gevolg van een geplande wetwijziging, de zogenaamde 'entscheidungslösing', verbeteringen in de organisatie rond orgaandonatie, zoals identificatie en melding van potentiële donoren en meer publieksvoorlichting.

Het aantal patiënten op de wachtlijst blijft vrijwel onveranderd. Rond de 12.000 Duitsers wachten op een levensreddend orgaan. Als oorzaak van de daling van het aantal gerealiseerde postmortale donoren noemt de DSO vroegtijdige staking van levensverlengende therapie. Deels komt dat door de frequentere aanwezigheid van een levenstestament van de potentiële donor. In Duitsland is namelijk onder die omstandigheden (NHB) orgaandonatie wettelijk niet toegestaan.

Introductie van de 'entscheidungslösing' houdt in dat burgers straks actief en met meer nadruk wordt gevraagd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Er bestaat echter geen verplichting om ook daadwerkelijk een keus te maken. De DSO verwacht dat het aantal positieve donorregistraties onder dit nieuwe systeem toeneemt. Waardoor de dominante rol van de nabestaande wordt teruggebracht.

Eurotransplant publiceerde onlangs meer gedetailleerde cijfers, ook over Duitsland. Door definitieverschillen wijken deze enigszins af van die van de DSO.

In 2011 stonden, volgens Eurotransplant, 1.070 postmortale donoren 2.068 (ook daadwerkelijk geïmplanteerde) nieren af. Een daling van ruim 9% ten opzichte van 2010. Dit is de laagste score sinds 2005. De wachtlijst is met minder dan een procent gegroeid en telt nu 7.573 nierpatiënten.

Gepubliceerd: maandag 27-02-2012 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier