'Misverstanden over orgaandonatie in BelgiŽ moeten worden opgeruimd'

Door Jeroen van Setten 

Yves Vanrenterghem

De Leuvense hoogleraar Yves Vanrenterghem, hoofd nefrologie van het UZ Leuven, doet via de Belgische media weer een poging bij het grote publiek de werkelijke gang van zaken bij orgaandonatie uit de doeken te doen. Vanrenterghem betreurt dat er zoveel onjuiste informatie circuleert over de wettelijke vereisten bij orgaandonatie. Dit brengt, stelt hij, families in de war en leidt tot vermijdbaar leed.

Sinds 13 juni 1986 geldt in België een stelsel van 'opting out' bij orgaandonatie, waardoor in principe iedere overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie. Het is niet nodig dat hiervoor toestemming wordt gevraagd aan de familie.

Bij leven kan iedereen een verklaring ondertekenen dat hij of zij zich uitdrukkelijk donor stelt. Dat gebeurt door een verklaring af te geven op het gemeentehuis. Deze verklaring wordt vervolgens opgenomen in het Rijksregister. Bij leven kan men ook een verklaring ondertekenen waarin men zich verzet tegen het afstaan van organen na overlijden. Dat kan ook online gebeuren.

Bij een overlijden zal de transplantatiecoördinator het Rijksregister raadplegen of er een verklaring bestaat waarin de overledene zich ofwel uitdrukkelijk donor stelt ofwel zich uitdrukkelijk verzet. Die wens dient dan onverkort te worden uitgevoerd. Alleen als er geen verklaring is, heeft de familie in de eerste graad het recht zich te verzetten tegen het wegnemen van een orgaan. Maar het is in alle geval onjuist te beweren dat de toestemming moet worden gevraagd aan de familie om na overlijden een orgaan weg te nemen, aldus professor Vanrenterghem.

Gepubliceerd: woensdag 11-01-2012 | Reacties (4)

Reageer op dit artikel

 • A., B.
  15-01-2012 21:37

  "De familie in de eerste graad heeft ingevolge deze wet geen recht meer om zich (na het overlijden van de potentiŽle donor) te verzetten tegen het wegnemen van diens organen." Hiermee uitsluitend, de inwilliging van de uitdrukkelijke wens van de overledene om zijn nabestaanden - zonder inmenging van derden - over het lot van zijn dode lichaam te laten beslissen... Ik denk niet dat draagvlak noch geest van de Belgische orgaandonatiewet zo ver reikt! Vandaar het huidige "afwijkende" handelen bij transplantatie.
  Terecht voor de een, onterecht voor de ander. Een duidelijke consensus tussen beide partijen zal nog "enige" tijd op zich laten wachten. De discussie in deze ten top drijven, zou de partijen enkel maar verder uit elkaar drijven...en de bereidheid om te doneren doen afnemen. Orgaandonatie: nog steeds een heikel thema. Ook in BelgiŽ!

 • Yvette van der Schaaf, Bodegraven
  11-01-2012 19:22

  De Belgische wet is in 2007 gewijzigd. De arts hoeft sindsdien enkel te controleren of de donor zelf bij leven geen verzet heeft aangetekend. De familie in de eerste graad heeft ingevolge deze wet geen recht meer om zich (na het overlijden van de potentiŽle donor) te verzetten tegen het wegnemen van diens organen. Zelfs wanneer het gaat om een minderjarige.
  Deze wetswijziging is vrij terloops ingevoerd en heeft bij mijn weten geen aanleiding gegeven tot veel discussie. Het is natuurlijk ook geenszins gezegd dat de in de praktijk door artsen gevolgde aanpak als gevolg daarvan is gewijzigd.
  Overigens wordt, voor zover mij bekend, ingeval van NHB-donatie in BelgiŽ altijd wel om expliciete toestemming van de nabestaanden gevraagd (gebaseerd op uitspraak Ethische Commissie van het U.Z. Leuven, 1996).

 • Michel, Merksen
  11-01-2012 19:20

  Inderdaad hier is weinig of niets van terug te vinden in de media.
  Eigenlijk zouden de artsen de vraag niet moeten stellen aan de nabestaande als er geen verzet is. Tenzij het om jonge kinderen gaat.

 • A., B.
  11-01-2012 09:39

  Vreemd, ik lees dit nieuws enkel maar op "niernieuws"! ;) In Belgische media geen spoor ervan...

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier