Cognitieve achteruitgang dialysepatiŽnten heeft vasculaire oorzaak

Door Merel Dercksen 

Hemodialysepatiënten die goed gedialyseerd worden, die nooit eerder een beroerte gehad hebben, niet dement zijn en bij wie het Hb tot een normale waarde gecorrigeerd is, vertonen toch een achteruitgang van geestelijke vermogens, vergeleken met vergelijkbare mensen die een normale nierfunctie hebben. Alleen hun geheugen is niet significant slechter. Daarom denken onderzoekers uit New York dat een vaatprobleem er de oorzaak van is, en niet een achteruitgang van de hersenen en het zenuwstelsel.

Een vermindering van cognitieve vermogens komt veel voor onder hemodialysepatiënten. Het gaat samen met een verhoogd risico op andere klachten en overlijden. New Yorkse wetenschappers hebben de cognitieve functies van hemodialysepatiënten die nog nooit een beroerte hebben gehad en ook niet dement zijn, vergeleken met die van vergelijkbare personen die niet dialyseren. Ze onderzochten daarvoor 50 dialysepatiënten en 26 poliklinische patiënten van hetzelfde ziekenhuis met een normale nierfunctie. De dialysepatiënten hadden allemaal goede dialyses, en optimale Hb-waarden.

Alle deelnemers ondergingen acht neuropsychologische tests. Daarmee konden de onderzoekers ook analyseren op welk cognitief gebied deelnemers eventueel achteruitgang vertoonden.

De dialysepatiënten scoorden gemiddeld slechter dan de controlepersonen: 82 procent tegen 50 procent die voldeed aan de criteria voor verminderde geestelijke vermogens. Op elk onderdeel waren er relatief meer dialysepatiënten die verminderde cognitieve functies vertoonden, dan mensen met een normale nierfunctie. Behalve als het ging om geheugen. De verschillen tussen de groepen bleken onafhankelijk van risicofactoren voor vaatproblemen en dementie.

Omdat de verschillen niet optreden bij het geheugen, vermoeden de onderzoekers dat er een vasculair, en geen neurodegeneratief fenomeen aan de verminderde cognitieve vermogens van hemodialysepatiënten ten grondslag ligt.

Gepubliceerd: maandag 09-01-2012
Bron: American Journal of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier