Een ongemakkelijke blaasontsteking

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert gezondheidsminister Schippers (VVD) welke 'kwaaltjes' ter bezuiniging uit het basiszorgverzekeringspakket kunnen. Een commissie van maar liefst 10 geleerden waaronder een nefroloog, liet zich bij het CVZ bijstaan door nog eens 6 dure externe adviseurs om met een uitvoeringstoets te komen ter ondersteuning van het regeerakkoord. Gesandwicht tussen allerlei nauwelijks ter zake doende paragrafen over kostenbeheersing, ziektelast, Quality Adjusted Life Years (kent u hem nog, de QALY?) en de maatschappelijke context, is op pagina 30 van het rapport een lijstje verstopt met de ongemakken die volgens de CVZ-commissie niet meer zouden moeten worden vergoed.

Kalknagels, voetschimmel, ontstoken haarzakjes. Inderdaad, kwaaltjes, net wat u zegt. Maar sinds wanneer is een blaasontsteking een ongemakje? Een onbehandelde blaasontsteking, ook de eerste, kan leiden tot heel veel onaangenaams. Is het misschien de bedoeling dat de minder draagkrachtige slachtoffers eerst afwachten tot ze een nierbekkenontsteking hebben? In de commissie heeft nota bene een nefroloog zitting. Hoe kan het dat zij dit heeft laten passeren? Het CVZ heeft zich hiermee gekwalificeerd als het schoothondje van het kabinet. De leden van de commissie schrijven met zijn allen tijdens heel veel bekertjes koffie gewoon op wat er van ze gevraagd wordt en dat is dan dat. 

Als het CVZ een serieuze instelling was geweest, had het tenminste geadviseerd 'kwaaltjes' die op termijn ernstige gevolgen kunnen hebben in de basisverzekering te houden. Als vrouwen om financiële redenen een blaasontsteking onbehandeld gaan laten, zou dat wel eens heel wat duurder kunnen worden, in plaats van goedkoper. Persoonlijk zowel als maatschappelijk. Als het kabinet dan zo hard op zoek is naar bezuinigingen zou het eens moeten denken aan de opheffing of inkrimping van dure adviesorganen als het CVZ en het verminderen van het aantal (beleids)ambtenaren. Hoe zou het toch komen dat zoiets voor de hand liggends nooit gebeurt?

Gepubliceerd: maandag 09-01-2012
Bron: CVZ Rapport | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Nanny, Taradeau
    09-01-2012 19:24

    Het CVZ opheffen? Dan moet je van goede huize komen! Als het zou lukken dan zouden alle Nederlanders die buiten Nederland wonen een zucht van verlichting slaken. Weliswaar om geheel andere redenen zou het voor hen honderden zo niet duizenden euros besparing zijn!!
    Nanny

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier