Wederdienst

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik ben enigszins moe aan het worden. Het is namelijk eindelijk mijn beurt: mantelzorger zijn.

Nanny is zoals u weet tijdelijk uit de running en dan komt het huishouden - dat wij altijd samen deden - plotseling alleen op mij neer. En zoiets tikt extra aan, temeer omdat ik door de dialyse, of moet ik zeggen het nierfalen, toch al continu rondloop met een 'ingebouwde' vermoeidheid. En de dialysekater jaagt die vermoeidheid natuurlijk nog eens extra op. Maar het blijft evengoed graag gedaan; we hebben het elkaar bovendien een kwart eeuw geleden plechtig beloofd. Die goede en slechte tijden, weet u wel!

Nanny heeft nu onontkoombaar vakantie, iets waarvan ik haar al vaker probeerde te overtuigen, maar waar ze nooit aan wilde. 'Want ze had de zorg voor mij'. Die zorg blijf ik erg op prijs stellen, maar de zorgen die zij zich ook voortdurend maakte waren mij een flinke doorn in het oog. Regelmatig merkte ik dat ze vooral moe werd van die, mijns inziens, veelal nodeloze bezorgdheid en daar werd ik dan weer treurig van. Maar dat kreeg ik haar niet afgeleerd helaas. Want het zit in de aard van 'het beestje', aangeleerd door bijna levenslange ervaringen die tot aan haar jeugd terug gaan.

In het dagelijks leven red ik me, naar mijn eigen mening, nog goed. Maar zodra er rampen en rampjes plaatsvinden is het erg geruststellend iemand naast mij te weten die dan kordaat ingrijpt: bij nabloedingen afplakken, of in noodgevallen de specialist bellen en eventueel een ambulance.

Maar nu mag ik dan dus wat terug doen en zorgen dat ze die vakantie ook neemt en zich laat verzorgen en verwennen. Desondanks valt het haar nog niet mee om 'alles uit handen te geven'. Maar het lukt want ze raakt langzamerhand wat meer ontspannen. Onlangs gaf ze zelfs aan 'een vakantiegevoel te hebben'. Het houdt wel in dat ikzelf voorlopig niet lang kan zitten lezen, want er blijft van alles te doen, ook in het klein.

Nanny begint inmiddels wel al weer, ook een beetje in opdracht van de fysiotherapeut, wat mobieler te worden en dat helpt mij dan weer om wat vaker even te zitten. Ze maakt bijvoorbeeld al weer aan het aanrecht haar eigen boterhammen klaar en schenkt een kopje thee in. Maar dat alles mag ik dan toch weer naar de zithoek dragen omdat het lopen met twee krukken teveel geknoei veroorzaakt onderweg. Alle kleine klusjes die ze altijd zelf deed, moeten nu voor haar worden gedaan. Ik noem maar: kussens van bed naar bank aanslepen en terug, telefoon aandragen en schrijfblok plus pen zoeken en ander 'loopwerk'. De naaimachine op tafel plaatsen want ze werkt voor NierNieuws aan zakjes met lavendel. En dus ook stoffen en lint kopen op de markt.

Verder de gewone boodschappen en bezoekjes aan de pharmacie en dergelijke. De was en de vaatwas, met alles er op en eraan, noem ik in het voorbijgaan. Evenals het regelmatig even stofzuigen, om wat aangenamer te leven als de 'schoonmaakhulp' iets te lang wegblijft. Want Sanne, onze zwarte Labrador, blijft voortdurend haren rondstrooien op een lichte tegelvloer, zodanig dat het zelfs ons als hondenliefhebbers soms te gortig wordt. Ons vriendelijke huisdier pakt, ondanks herhaaldelijk aandringen, nog steeds niet zelf de stofzuiger.

Intussen merk ook ik duidelijk dat de rust Nanny goed doet. Misschien kook ik om dat te vieren komende week 'iets Indonesisch' voor haar. De kruiden komen uit Nederland. Dit Kerst week-end ben echter ‘vrij’. Marie, onze keukenprinses, heeft aangeboden voor ons een uitgebreide maaltijd te verzorgen. En de dag daarna gaan wij bij vrienden eten. Het worden dus ‘ontspannen’ Kerstdagen!

Die wensen Nanny en ik u ook toe en voor 2012 veel liefde en vooral gezondheid!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 24-12-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier