'Schippers' landelijke uitrol donatie-initiatieven niet geschraagd door onderzoeksrapporten'

Menno Loos, Voorzitter Stichting 2 Miljoen Handtekeningen

De Opvatting van Menno Loos, Voorzitter 2 Miljoen Handtekeningen 

Minister Schippers heeft besloten tot landelijke uitrol van de donatie-initiatieven van Groningen en Leiden. Dit laat zij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Zij verwijst daarbij naar onderzoeksrapporten, die echter concluderen dat landelijke uitrol geen significante bijdrage zal leveren aan de toename van het aantal orgaantransplanties en de afname van de wachtlijsten.

Voor de volledige inhoud verwijzen we graag naar de stukken

Als stichting zullen wij in de aanloop van een nieuw Kamerdebat de politiek inhoudelijk onze adviezen blijven overbrengen. Vooruitlopend daarop onze eerste reactie op de beslissing van de minister.

Als stichting juichen wij het toe dat de minister de donorproblematiek serieus neemt. Wel vinden wij het verbazend dat zij doorgaat op de ingeslagen weg, omdat dit voor een groot deel in tegenspraak is met de conclusies uit het veld en het onderzoeksrapport van KPMG-Plexus. Op de vraag: "Leveren de pilots een bijdrage aan de toename van het aantal orgaantransplantaties", gecombineerd met de vraag of de pilots landelijk uitgerold dienen te worden, geeft dit onderzoek een negatief antwoord. KPMG-Plexus voegt overigens toe dat dat niet betekent dat de pilots stopgezet moeten worden.

Zeer teleurstellend is het dat ondanks de 5 miljoen voor de extra ziekenhuisinitiatieven en de miljoenen voor de "Nederland zegt Ja"-campagne het donorprobleem nog altijd even levensgroot blijft. Het aantal donaties is niet toegenomen, het aantal registraties in het donorregister blijft steken rond de 40% van alle Nederlanders. Verder zijn de wachtlijsten nog even lang, terwijl alle betrokkenen al vele jaren roepen dat dit probleem dringend moet worden aangepakt.

Wij zullen de minister daarom blijven vragen om heldere, meetbare doelstellingen op te nemen in haar donorbeleid. We hopen dan ook dat de Tweede Kamer de minister afrekenbare doelstellingen meegeeft : " 116 moet levens redden " . Indien de resultaten wederom niet verbeteren, rest de minister niets anders dan het masterplan orgaandonatie uit 2008 serieus te nemen en actieve donorregistratie in te voeren.

Laten we hopen dat 2012 het jaar van inzicht wordt.

Gepubliceerd: vrijdag 23-12-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier