Wetsvoorstel BelgiŽ: donorregistratie bij rijbewijs

Door Merel Dercksen 

In België worden steeds meer initiatieven ontplooid om het aantal geregistreerde donoren te verhogen. Nu registratie via internet al binnen handbereik is hebben twee kamerleden daar nog een manier aan toe willen voegen. Ze hebben een wetsvoorstel ingediend, om registratie als donor mogelijk te maken bij het aanvragen van een rijbewijs.

Iedere Belg is orgaandonor tenzij hij of zij zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. In de praktijk vragen artsen bij mensen die niets hebben laten vastleggen en overlijden, de toestemming van de naaste familieleden om organen uit te mogen nemen. Het verzet van familie schommelt tussen de 15% en de 20%. Om te voorkomen dat de familie deze pijnlijke keuze moet maken, is het ook mogelijk zich uitdrukkelijk als donor te laten registreren.

Momenteel wachten in België meer dan 1.250 patiënten op een orgaantransplantatie. Kamerleden Nathalie Muylle en Jef Van den Bergh (CD&V) willen daarom dat meer mensen laten vastleggen dat zij zeker donor willen zijn. Tot nu toe hebben iets meer dan 120 000 mensen dit gedaan. Nathalie Muylle: 'De registratie verloopt via de gemeente en kan binnenkort ook via het internet. De stap om zich uitdrukkelijk op te geven als donor blijkt voor veel mensen te groot, anderen zijn onwetend, staan er niet bij stil of komen er gewoon niet toe.' Daarom hebben de Kamerleden een wetsvoorstel ingediend, waarmee ze de mogelijkheid willen creëren om zich als donor te laten registreren bij de aanvraag van het rijbewijs.

Jef Van den Bergh: 'Ieder jaar behalen meer dan 130 000 kandidaat-bestuurders hun rijbewijs. Er wordt dus een grote groep van de bevolking bereikt. Maar we willen niet alleen een grote aantal registraties. Door de vraag op te werpen, hopen we ook het thema meer bespreekbaar te maken, onder andere in de familiekring.'

Gepubliceerd: zaterdag 19-11-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier