Oral-D (te lezen zoals het bedoeld is)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

U weet of zou in ieder geval kunnen weten, dat een slecht gebit en slecht tandvlees, 'rotte tanden' zogezegd, oorzaak kunnen zijn van inwendige aandoeningen, onder andere infecties van de hartkleppen. En zoiets hebben we als dialyse-patiënten, waarvan hart en bloedvaten er toch al flink van langs krijgen, niet extra nodig. Sedert bijna twee jaar maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie, DIAVERUM, met meer dan 219 klinieken en zestienduizend patiënten in vijftien landen. Nederland komt op deze lijst niet voor. Mogelijk ontplooit het Hans Mak instituut vergelijkbare activiteiten als DIAVERUM?

Het doel van DIAVERUM is namelijk samenwerking in het belang van de patiënt door: uitwisseling van medische expertise, kwaliteitsborging, training en 'good practice' plus research ten aanzien van alle mogelijke aspecten rond de dialyse, de behandeling en de bevordering van de gezondheid van de patiënt. Vooral het grote aantal van duizenden patiënten maakt het mogelijk om statistisch betrouwbaar onderzoek te doen naar allerlei aspecten met betrekking tot de dialyse en dialysepatiënten.

Onlangs heb ik daarom, als één van drieduizend vrijwilligers - maar je moet knap dom zijn om zo'n verzoek te weigeren - deelgenomen aan een tandheelkundig onderzoek naar het welzijn van mijn gebit en tandvlees, aangevuld met de meting van de pH en het bufferend vermogen van mijn speeksel. Alles standaard schriftelijk vastgelegd. De verschillende deelnemende dialysecentra dienen, een jaarlang, alle optredende veranderingen in de gezondheid van de vrijwilligers - waaronder natuurlijk ook het overlijden - op voorgeschreven manier te noteren en te melden aan een centraal adres in Italië.

Hoeveel tijd het bewerken van alle gegevens en het publiceren van het hele onderzoek vervolgens zal vragen weet ik niet. Maar ik reken op een voorspoedige voortgang (in het belang van de patiënten hè!) en blijf een en ander met belangstelling volgen. Te zijner tijd krijgen we 'in begrijpelijke vorm' het verhaal aangeboden, maar ik hoop ook op een kopie van het originele stuk; kijken of ik dat snap.

Van de deelnemers werd gevraagd om naar waarheid(!) bovendien een vragenlijst in te vullen met, ogenschijnlijk, tamelijk triviale multiple choice vragen. Wat is het gemiddelde familie-inkomen(?): laag, hoog, gemiddeld? Hoe lang poets je je tanden en hoeveel maal per dag? Hoe vaak wordt je tandenborstel vernieuwd? Hoe vaak per nacht sta je op vanwege een droge mond? Hoeveel maal per dag eet en/of drink je? Heb je voldoende of bijna geen speeksel? Hoe vaak 'zie' je je tandarts? Op welke leeftijd was dat voor het eerst?

Gebruik je mondspoeling of tandfloss? Heb je een droge mond, gezichtshuid, droge ogen en lippen? Heb je ernstige dorst, beïnvloedt deze je sociale leven? En hoe is dat vóór, tijdens en nà de dialyse? Als alle genoemde gegevens eenmaal zijn verwerkt kan dat heel wat informatie opleveren. De diepere betekenis van deze vragenlijst lijkt mij redelijk duidelijk: inschatten van sociale status, diabetes, hygiënisch gedrag en dergelijke?

Na het 'technische' onderzoek heb ik die stoel met een geruststellende schouderklop kunnen verlaten. Ik wens u bij uw tandarts hetzelfde. U hoort, ooit, nog nader van me. Mogelijk zijn de resultaten ook voor u van belang. Wordt waarschijnlijk na twee jaar of langer vervolgd.

à la prochaine,

Ad
Bekijk ook de website van Nanny en Ad 

Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier