Nierdonatie boven de 70 geeft geen extra risico voor donor

Door Jeroen van Setten 

Ouderen lopen geen extra  risico's bij levende donatie, maar voor jongere ontvangers verdient een jongere donor de voorkeur. 

Goed nieuws voor mensen boven de 70 die een nier willen doneren. Dat is volgens een onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit een veilige procedure. De uitgenomen nier gaat weliswaar minder lang mee, maar voor de donor zijn er geen extra risico's. Sterker nog, mensen die op gevorderde leeftijd een nier doneren leven gemiddeld langer dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.

De studie, die is verschenen in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (CJASN), is ingegeven door het orgaantekort. Ouderen die graag willen doneren worden op dit moment vaak op een leeftijdscriterium afgewezen of doneren wordt hen simpelweg afgeraden. Jonathan Berger en Dorry Segev onderzochten daarom hoe groot de risico's werkelijk zijn.

Ze bestudeerden 219 gezonde volwassenen van ouder dan 70 die een nier hadden gedoneerd en vergeleken ze met gezonde oudere mensen die niet doneerden. De onderzoekers keken of deze oudere donoren een extra risico op overlijden hadden door het doneren. Het onderzoeksteam wilde ook weten of een nier van een levende oudere donor net zo goed functioneerde als andere donororganen.

Gezonde personen ouder dan 70 jaar bleken niet meer kans te lopen om binnen een, vijf of tien jaar na het doneren te overlijden dan andere gezonde ouderen. In feite lagen hun sterftecijfers zelfs lager. De organen van bejaarde donoren functioneerden minder lang dan die van jongere levende donoren, maar ze deden het net zo lang als organen van jongere overleden donoren.

De onderzoekers concluderen dan ook dat er geen enkele reden is mensen van boven de 70 donatie af te raden zolang ze tenminste goed gezond zijn. Maar ze adviseren wel voor jongere ontvangers bij voorkeur een jongere donor te zoeken waarvan de nier in principe langer meegaat.

Gepubliceerd: zondag 30-10-2011
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier