Huisartsen constateren meer nierziekten, maar waardoor komt dat eigenlijk?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Een landelijk zelftestprogramma op eiwit in de urine heeft geresulteerd in een toenemend aantal nieuw gediagnosticeerde nierziekten en klachten in het jaar na het programma. De hoogste risico's werden gevonden bij patiënten zonder risicofactoren voor nierziekten.'

Dit is de conclusie van een onderzoek van een aantal Nederlandse wetenschappers naar de door de Nierstichting hevig gepropageerde en via de huisartsenpraktijken in het veld gebrachte 'Niercheck'. De Niercheck was in feite een eenvoudige albustick waarmee mensen zelf konden constateren of ze aan eiwitverlies leden.

De onderzoekers keken naar de periode van een jaar voorafgaand aan, tot en met een jaar na de weken waarin de Niercheck in de publiciteit was. Dat was gedurende 10 weken aan het eind van 2006. En wat constateren de wetenschappers? In 2007 werden er meer nierziekten geconstateerd dan in het jaar voor de Niercheck! Bijgaande grafiek moet hun bevindingen ondersteunen.

Maar wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Kan de stijging niet net zo goed veroorzaakt zijn door meer diabetes en meer obesitas onder de bevolking? En hoe zag de grafiek er uit vóór 2006? Was in de periode 2000-2005 niet net zo goed sprake van een stijging? Stijgt het aantal dialysepatiënten bijvoorbeeld niet al een hele poos? Niercheck of geen Niercheck? En is de stijging wel statistisch significant? 

En dan, als er dan zoveel meer nierzieken zijn gediagnosticeerd en mensen onrustig gemaakt door een zelftest; hebben die daar dan baat bij gehad? Zijn ze daardoor beter behandeld? Leven ze misschien langer of hebben ze een fijner leven dankzij de steeds terugkerende controles?

Een onderzoek kortom, dat meer vragen dan antwoorden oplevert. Het NIVEL doet een mailtje uit naar het ANP en dat maakt er een mooi persbericht van. Waarom en waarover, dat weet eigenlijk niemand.

Gepubliceerd: donderdag 06-10-2011
Bron: Biomed Central | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • A.J. Pouw, Den Haag
    06-10-2011 17:57

    Interessant artikel. Mijn huisarts heeft omstreeks 2006 niet geconstateerd dat er problemen met de nieren konden zijn terwijl ik al jaren klachten had. Ook heb ik gelezen dat meer huisartsen niet op de hoogte zijn om nierproblemen te duiden. Ik ben ernstig ziek geworden en halsoverkop naar het ziekenhuis moeten gaan. Daarna zeker 2 jaar ziek, onderzoek, behandeling en medicatie. Nu is het gestabiliseerd na een uitstekende behandeling van een nefroloog. Nog steeds vraag ik mij af of huisartsen genoeg over nierproblemen weten. Erg goed dat mensen dit bij zichzelf konden meten.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier