Canadees succes met transplantatie van 'bejaarde' nieren

Door Merel Dercksen 

Omdat er een tekort aan organen is, worden de criteria voor postmortale donoren steeds minder streng. Zo worden steeds vaker nieren van ouderen, die al een leven achter de rug hebben en waarschijnlijk niet zo lang meer meegaan, getransplanteerd. De ontvangers zijn dan meestal ook oudere mensen, die anders niet voor een transplantatie in aanmerking zouden komen. Artsen uit het Canadese Quťbec hebben hier inmiddels ruim, en goede, ervaringen mee. Zij zullen hun bevindingen op het American Transplant Congress presenteren, dat morgen begint.

Het ziekenhuis in Quťbec is het enige in Canada waar oudere nierpatiŽnten met 'bejaarde' nieren getransplanteerd worden: in Montrťal doen ze dat om principiŽle redenen niet. Sinds 1999 zijn op deze manier 77 patiŽnten geholpen, waarvan 90% nog in leven is.

De risico's zijn wel groter dan bij andere transplantaties, vertellen dr. Yves Fradet, urologisch chirurg, en dr. Isabelle Houde, nefrologe en hoofd van de transplantatieafdeling. Zij transplanteren altijd twee nieren, omdat oudere nieren niet meer zoveel capaciteit hebben als jonge. Daar komt bij dat de vaten van zowel donor als ontvanger bij deze transplantaties meestal niet erg goed meer zijn, wat de operatie bemoeilijkt.

Toch boeken de artsen in Quťbec zulke goede resultaten, dat andere ziekenhuizen het transplanteren van (twee) oudere nieren nu ook wel aan gaan durven, om iets aan het orgaantekort te doen. Opvallend genoeg blijken deze organen alleen ook niet ruim beschikbaar te zijn. Volgens Houde komt dat, doordat mensen niet weten dat ouderen ook nog donor kunnen zijn.

Gepubliceerd: vrijdag 30-05-2008
Bron: le Soleil | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier