Pijnstillers als Ibuprofen verhogen risico nierkanker

Door Merel Dercksen 

Aspirine verhoogt het risico op nier- kanker niet, hoewel het ook een NSAID is

Aan het rijtje risicofactoren voor nierkanker kunnen nu ook bepaalde pijnstillers toegevoegd worden. Uit een Amerikaanse data-analyse over een langere termijn blijkt dat mensen die langdurig regelmatig deze middelen slikken, een sterk verhoogd risico lopen.

Aan de universiteit van Harvard verbonden wetenschappers gebruikten de gegevens van twee langlopende studies in de Verenigde Staten: de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Ze keken naar het gebruik van pijnstillers door de deelnemers aan de studies, en hoeveel mensen er in de loop van de jaren nierkanker kregen. De 77.525 vrouwen werden 16 jaar gevolgd, de 49.403 mannen 20 jaar.

In totaal ontwikkelden 333 van hen niercelcarcinoom. De onderzoekers zagen geen verband met het gebruik van paracetamol, dat ook in andere opzichten als veilig bekendstaat. Maar andere niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers, zogenaamde NSAID's, verhoogden het risico op nierkanker wel. En hoe langer de deelnemers regelmatig van deze NSAID's geslikt hadden, hoe groter hun risico op nierkanker was. Opvallend genoeg gelden deze uitkomsten niet voor Aspirine, terwijl dat ook een NSAID is. Met Aspirine vonden de onderzoekers geen verband.

Hoewel het absolute risico nierkanker te krijgen nog altijd laag is, ook bij veelvuldig gebruik van de pijnstillers, noemen collega's het toch iets om rekening mee te houden. Deze pijnstillers zijn namelijk deels vrij verkrijgbaar, zoals Ibuprofen, en worden zeer veel gebruikt.

Gepubliceerd: dinsdag 13-09-2011
Bron: Archives of Internal Meidcine | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier