Hernieuwing van onze trouwbelofte

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

De kerkklok van Vollenhove laat acht slagen horen. Geen mens op straat, er heerst een zondagse ochtendstilte.†Zachtjes gaat onze slaapkamerdeur open: 'Sanne ga je mee wandelen?'†Sanne heeft een top week-end. Vier mannen die met haar willen wandelen. 's Morgens joggen met de jongste, 's avonds kuieren met de oudste en tussendoor wandelen met wie maar wil.

Ad en ik herinneren ons langzaam weer het gebeuren van gisteren Ťn het programma van vandaag. Na een goede maar korte nachtrust -† samen nog uitgebreid nagepraat - komen we in actie. Douchen, spullen voor straks klaar leggen en in de ochtendjas naar de woonkeuken waar we met zijn negenen samen ontbijten. Een mooi moment om echt wakker te worden en het fundament te leggen voor deze tweede feestdag.

De dames haken snel af, hebben iets langer nodig om zich te kleden en op te tutten. Feestelijk uitgedost verschijnt iedereen een uurtje laten weer in de woonkamer. Ad en ik worden geholpen met het opspelden van de corsage Ťn de batterijen van fototoestellen en filmapparaat zijn opgeladen.†Vol verwachting lopen we, over de rode loper, naar het hoofdgebouw waar Chienus Schokker, eigenaar van dit prachtige landgoed, op ons wacht. Wij hebben in korte tijd een bijzondere band met hem opgebouwd. Zijn hartelijke ontvangst met koffie en gebak, de ontspannen sfeer en de prachtige inrichting, stelt iedereen op zijn gemak.

Als ieder vervolgens zijn plaats in de trouwzaal heeft ingenomen en ik de kaars heb aangestoken die wij 25 geleden bij ons trouwen hebben gekregen, leest Margreet een gedicht voor over de liefde en het even stil staan in het hier en nu.†Vervolgens geeft Chienus een overzicht van ons beider leven waarin, met name de jaren in Frankrijk, zware beproevingen ons pad kruisten: twee kankerperiodes en de hemodialyse.†Hij vertelt ook dat hem al bij het eerste contact was gebleken dat het bezinningsmoment daarom voor ons een belangrijk item moest zijn tijdens de feestelijke herdenking van ons 25-jarig huwelijk. Hij vindt het heel bijzonder daar als 'buitenstaander' even bij te mogen aansluiten om, vanuit zijn oude professie als dominee, zijn bijdrage te leveren.

Dit week-end met Margreet en de bevriende echtparen was enerzijds bedoeld om hen te bedanken voor hun betrokkenheid en hulp de afgelopen jaren, maar maakte ons ook bewust van het feit dat de komende jaren steeds moeilijker zullen worden. Geen genezing en geen transplantatie. Enige lichtpuntje .... de goede momenten ten volle benutten en er uithalen wat er nog in zit.†Met dat voornemen beloven Ad en ik elkaar te blijven steunen en lief te hebben. Als tastbaar bewijs schuift Ad een ring met 9 diamantjes aan mijn vinger.†(Ad kreeg van mij een telelens voor zijn fototoestel, maar de overhandiging daarvan paste minder goed in deze setting).

Vervolgens lees ik een gedicht voor van Paul van Vliet en Ad zijn bewerking van een gedicht van Ed Hoornik.†Tussendoor luisteren we naar een lied van Frans Halsema 'Voor haar' en het 'Ave Maria' van Bach/Gounod.†Iedereen is geroerd, heeft daarbij natuurlijk zijn eigen gedachten, maar wij voelen ons wel heel sterk met elkaar verbonden.

Dan vindt Chienus het tijd worden voor een toast, alweer Prosecco, en declameert daarbij ook een gedicht van Paul van Vliet.†En ik wil dat graag nu opdragen aan alle nierpatiŽnten en hun partners.

Ode aan vandaag en morgen!

Na deze wensdronk verplaatsen wij ons naar de Koningkamer voor het dťjeuner dinatoir.†Ik zou in herhalingen vervallen als ik dit hier uitgebreid zou beschrijven. Maar ik kan U verzekeren dat het een perfecte afsluiting was van een dag met voldoende voer voor lichaam en geest!

En dan is er onherroepelijk die olifant met een lange snuit en blaast dit sprookje uit.†Dank aan alle lieve mensen die dit week-end voor ons zo onvergetelijk hebben gemaakt.†Wat er in de toekomst ook gebeurt, dit kan niemand ons meer afnemen!

A bientŰt

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno

Gepubliceerd: zaterdag 03-09-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier