Nierdonor loopt zelfde risico op nierziekte als ieder ander, maar toch...

Door Arendina Visser 

NN Achtergrond

Wat is het risico voor de eigen gezondheid als iemand een nier doneert? Dan is een stapje verder de volgende vraag wat er moet gebeuren als een nierdonor zelf een ernstige nierziekte krijgt. Want dan is er geen tweede nier om het werk op te vangen.

Een niertransplantatie is een relatief frequent uitgevoerde operatie, maar een orgaan wegnemen is zeker geen onschuldige ingreep. Amerikaanse onderzoekers volgden meer dan 80.000 levende donoren tussen 1 april 1994 en 31 maart 2009. De chirurgische mortaliteit (operatiesterfte) van donoren werd geraamd op 3,1 op 10.000. Dit is bijzonder laag. Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren.

Nieren hebben een enorme reservecapaciteit, vandaar dat mensen met maar één nier een normaal leven kunnen leiden. Problemen door een onvoldoende nierwerking ontstaan pas wanneer de nier ongeveer 50% van zijn capaciteiten heeft verloren.

Een nier afstaan betekent niet dat een donor wordt beperkt in zijn of haar doen en laten of levensverwachting. Ook geeft het geen hoger risico op een ernstige nierziekte. Maar krijgt de donor wél een nierziekte, dan is er geen reservecapaciteit, zoals bij mensen met twee nieren. Dat betekent eerder kans om te moeten gaan dialyseren.

De Gezondheidsraad schreef eerder dit jaar in een advies aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat het billijk is om mensen die ooit een nier hebben gedoneerd en er zelf een nodig hebben, extra punten toe te kennen op de wachtlijst. Hierdoor kunnen donoren in de bedoelde gevallen sneller, meestal binnen zes wekenm in aanmerking komen voor een donornier. De praktijk wijst uit dat er elk jaar gemiddeld twee nierdonoren zelf een ernstige nierziekte krijgen. Inmiddels heeft de minister zich achter het voorstel geschaard.

Gepubliceerd: dinsdag 30-08-2011
Bron: diverse | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • Harry Stuut, Garmerwolde
  31-08-2011 18:17

  Die blakende gezondheid houd naar mijn mening in dat de donor op moment van doneren geen medische belemmering mag hebben dwz Hypertensie of iid.
  Maar het blijkt dus uit langdurig onderzoek dat het over de gemeten tijd niet uitmaakt of je 1 of 2 nieren hebt.
  De reserve of overcapaciteit is dusdanig groot dat leven met 1 nier niet je levensduur beinvloed.

 • Dietske vd Brugge, Almere
  30-08-2011 23:04

  Ik blijf na het lezen van dit artikel met een vraag achter: Zijn de resultaten van de studies over dit onderwerp gecorrigeerd voor de relatief goede gezeondheid van donoren?
  Als ik lees 'Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren', denk ik: even lang? terwijl je alleen kunt doneren als je blaakt vangezondheid? Ik zou verwachten dat nierdonoren langer leven, mits de donatie geen negatieve gevolgen heeft. Kortom: nu weet ik nůg niet of een nierdonatie impact heeft.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier