Toscaans brood zonder zout maar vol van smaak

In dit heerlijke Toscaanse brood valt het ontbreken van zout niet op door de bijzondere manier waarop het brood rijst

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem (biobloem) + extra voor bestuiven
  • 15 gram gedroogde gist
  • 250 ml water
  • 60 ml olijfolie + extra voor invetten

Bereiding:

  • Maak een preferment: Meng de helft van de bloem, met alle gist en 170 ml water door elkaar tot je een soort beslag hebt. Dek dit af met huishoudfolie en laat tenminste 9 uur, of de hele nacht op kamertemperatuur staan.
  • Kneed de rest van de bloem en de rest van het water door je preferment en meng alle olijfolie erdoorheen. Kneed dit in ieder geval 5 minuten (kan erg plakkerig zijn, gebruik dan een beetje meer bloem).
  • Leg het deeg in een kom (die je ingevet hebt met olijfolie) en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.
  • Na dit uur stort je het deeg op een bebloemd aanrecht. Maak er 2 bollen van.
  • Neem de bakplaat uit de oven, leg er bakpapier op en wrijf er wat bloem op. Wrijf ook de bollen helemaal in met bloem en leg op de bakplaat. Maak met een scherp mes enkele snedes door het brood, niet te diep, ongeveer 0,5 cm. Dek af met vetvrij papier en laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor tot 220 graden, schuif de bakplaat in de oven, bak het brood in 30 minuten tot het mooi hol klinkt en laat op een rek afkoelen. Lekker om meteen te eten als het nog warm is.

Tip: vries een van de broden na het afkoelen goed ingepakt in voor later. Haal het om te eten een uur voor de maaltijd uit de vriezer, daarna 20 minuten opwarmen op 100 graden.

Voedingsstoffen: 
Per broodbol: 10 mg natrium, 400 mg kalium, 30 g eiwit, 270 mg fosfaat, 180 g koolhydraten, 1120 kcal.
Per (flinke) snee: 0 mg natrium, 40 mg kalium, 3 g eiwit, 25 mg fosfaat, 18 g koolhydraten, 110 kcal.

Bereidingstijd: 45 minuten + 11 uur rijzen + 30 min bakken
Soort gerecht: Bijgerecht
Auteur: Aranka Wessels-Koning

Gepubliceerd: dinsdag 23-08-2011 | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

  • Tim, Haarlem
    01-10-2011 19:47

    Dit is een perfect brood voor in mijn dagelijks dieet. Heerlijk met vooral zoete dingen.

    Het brood is ook te maken in een brood bak machine. Alle ingrediŽnten in de bak doen en dan het langste programma (stokbrood programma bij mij 3 uur 40 minuten).

  • Margot, Veendam
    24-08-2011 09:24

    Dit is een perfect basisrecept wat ik al jaren gebruik. Wel voeg ik vaak, voor extra smaak, wat komijn of basilicum toe. Zeker in combinatie met Italiaans eten verrijkt het de smaak.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier