Nieuwe risicofactor hartdood bij dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Duitse onderzoekers hebben een nieuwe stof gevonden, die, als een dialysepatiŽnt er een tekort aan heeft, het risico op plotselinge hartdood vergroot. Een tekort eraan zorgt waarschijnlijk voor slecht functionerende vaten.

Plotselinge hartdood is een belangrijke doodsoorzaak onder dialysepatiŽnten. Er zijn factoren bekend die bijdragen aan het verhoogde risico dat dialysepatiŽnten op hartklachten lopen, maar die verklaren het niet volledig. Duitse wetenschappers hebben een nieuwe stof in het bloed onderzocht, die misschien ook een rol zou kunnen spelen: homoarginine. Hun redenatie was als volgt: een tekort aan dit aminozuur kan leiden tot een verminderde beschikbaarheid van stikstofoxide. En stikstofoxide is van belang om het endotheel, de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, in een goede conditie te houden. Een tekort aan homoarginine zou wel eens kunnen leiden tot slecht functionerend endotheel, en daarmee het risico op hart- en vaatklachten vergroten. Dat zou het mede tot een oorzaak van hartdood bij dialysepatiŽnten maken.

Voor hun studie maakten ze gebruik van een bestaand onderzoek, de Duitse diabetes en dialyse studie. Gedurende vier jaar hielden ze bij of 1255 hemodialysepatiŽnten met diabetes een van de volgende zaken overkwam: plotselinge hartdood, hartinfarct, beroerte, dood door hartfalen of een combinatie van hart- en vaatklachten. Van alle patiŽnten was de concentratie homoarginine in het bloed gemeten op het moment dat ze begonnen deel te nemen aan de studie.

De onderzoekers vonden een verband tussen een lage concentratie homoarginine en congestief hartfalen, met een vergrote linker hartkamer en met verhoogde spiegels van B-type natriuretisch oaotide. Deze laatste stof is een indicator dat het hart overbelast is. De 20 procent patiŽnten met de laagste homoargininespiegels bleken een meer dan drie keer zo groot risico te lopen op plotselinge hartdood als de 20 procent patiŽnten met de hoogste homoargininespiegels. ook lopen zij een iets hoger risico op een beroerte, maar, in dit onderzoek, niet op een hartinfarct.

De onderzoekers concluderen dat een lage homoargininespiegel een sterke risicofactor voor plotselinge hartdood en overlijden als gevolg van hartfalen is onder hemodialysepatiŽnten. Het precieze onderliggende mechanisme moet nog verder uitgeplozen worden. Dan kunnen er mogelijk nieuwe therapieŽn ontwikkeld worden, die de genoemde risico's verkleinen.

Gepubliceerd: woensdag 03-08-2011
Bron: European Journal of Heart Failure | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier