Hoe goed het was en hoe lang

Door Ad Nooitgedagt 

Op het terras van de Oranjerie in Doorn

NierNieuws Column 'Enchanté !'

We zijn weer op honk. Maar dat wist u al. Met een auto afgeladen met goede gaven blijft echter de Nederlandse smaak nog lang in de papillen rondzingen: Arnhemse meisjes, Friese drabbelkoeken, Utrechtse sprits, Bitterkoekjes, gemberkoek, Haagse hopjes, Zwolse balletjes, Boeren brandnetelkaas, Rode Edammer, Friese nagelkaas, Amersfoorts bier, Coevordense wijn, Beeren- en Beerinnenburg van het Kleinzand in Sneek; om een indrukje te geven.

Jaagt me natuurlijk over mijn streefgewicht, maar wèl lekker! En dan vergeet ik nog bijna de manden en bakjes met ook nu nog steeds bloeiende planten. Zeven weken Nederland aan één stuk was té aangenaam lang. Omdat we niet 'alles' hadden kunnen doen was er nog een week bijgeboekt. Het gevoel dat je huis in Frankrijk staat werd stevig ondergraven door die eindeloze Nederlandse zon. Zelfs je Frans zakt dan een beetje weg.

Nederland beviel, van half april tot begin juni, uitstekend; alleen al vanwege die strak blauwe hemel (speciaal meegebracht van de Côte d' Azur). En dan was er nog het bezoek van familie en vrienden; plus enkele feesten.

Het weerbericht noemde onze vakantieplek - voor een vakantieganger - regelmatig beter dan 'ons zonnige' Zuiden. Dus wat wil je nog meer. Dat Zonnige Zuiden was bij terugkomst wel aanmerkelijk groener dan normaal begin juni: 'goed voor de rosé'!

Oh, ik heb ook nog gedialyseerd. Ook dit beviel mij uitstekend; nou ja, relatief dan hè, zoals u begrijpt. Je bent ook altijd wat onzeker over dat 'andere' onbekende dialysecentrum; zoiets weten wij ook heel goed als we Nederlanders uitnodigen om te komen dialyseren 'in dit land met die moeilijke taal'. Als ervaringsdeskundigen en vaste bezoekers van SERENA, bieden wij daarom hierbij graag alle hulp en steun.

De dialyse in MEANDER was hetzelfde als in SERENA maar heel anders.


Als ik mijn impressies eenvoudig samenvat, dan is MEANDER goed en gezellig en SERENA strikt medisch, maar ook Frans vriendelijk hoor.

De aanvangstijden waren veel flexibeler dan ik gewend ben: men kwam op verschillende (waarschijnlijk afgesproken) tijden binnen. Het MEANDER-dialysecentrum bestaat - naast een paar ruimtes voor bijzondere(?) patiënten - eigenlijk uit één grote open zaal die ik min of meer geheel kon overzien.

De 'tandartsenstoelen' stonden zodanig gerangschikt dat ik een overbuurman had, een zij-buurvrouw en -buurman en bovendien nog zicht op andere collega-dialyseconsumenten.

En vooral het verplegend en verzorgend personeel, dat mij bovendien verzekerde 'dat ik ook in de toekomst welkom zou zijn', maakte MEANDER voor mij een gastvrij en gezellig centrum.
Met graagte heb ik er visitekaartjes uitgedeeld met de uitnodiging: 'als je in de buurt bent, één telefoontje en de rosé staat koud'.

Op vrijdagmiddag 20 mei heb ik er zelfs - overigens niet speciaal vanwege die gezelligheid - onze vijfentwintigste huwelijksverjaardag gevierd (wél eerst 's morgens met Nanny in de Oranjerie van Huize Doorn - van Kaizer Wilhelm - een voorschotje genomen op ons grote feest van de twee-en-twintigste).

Een ander gezelligheids-aspect, maar tevens verschil met Frankrijk, was de bezoekregeling. In MEANDER heb ik verschillende keren familie, vrienden, redacteurs-echtparen en dergelijke aan mijn stoel mogen ontvangen. Zulks is in SERENA écht ondénkbaar: geen onbevoegde of chauffeur komt tijdens de dialyse in de medische ruimte.

Langzaamaan voelen we ons mede dankzij het 'fête de la musique', onze vrienden hier, een ontbijtje aan zee en een 'salade chèvre chaud' op een terrasje weer enigszins in Taradeau geland. (Er volgt nog wel meer)

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 25-06-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier