Prof.dr. Tineke Lameijer (80) overleden

Door Jeroen van Setten 

De nefroloog die in 1966 in Leiden de eerste Nederlandse patiŽnt begeleidde die een nier ontving, is overleden. Prof.dr. L.D.F. (Tineke) Lameijer was de internist aan de wieg van de eerste niertransplantatie in Nederland.

In een interview met het blad Cicero in 2004 blikt Prof. Hans Terpstra terug op de eerste niertransplantatie in 1966. Hij vertelt dat op een goed moment de chirurgen, waarvan hij er zelf een was, vonden dat het tijd werd een eerste niertransplantatie bij een mens te gaan uitvoeren. Maar 'de internisten wilden nog wel even wachten, die zijn nu eenmaal beschouwender.'

Het team dat de beslissing voor de eerste niertransplantatie in Nederland uiteindelijk nam, bestond uit de chirurgen Maarten Vink, Jon van Rood en Hans Terpstra en een internist, Tineke Lameijer. Over Lameijer zegt Terpstra in het interview: 'Tineke Lameijer was heel goed in het beoordelen van de klinische toestand van een patiŽnt. Zij volgde hem dag en nacht.'

Professor Lameijer, die na de eerste transplantatie nog heel veel andere patiŽnten begeleidde en veel publiceerde, werd 80 jaar oud. Ze wordt op maandag 27 juni in Leiden gecremeerd.

Gepubliceerd: donderdag 23-06-2011 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Heske, Amerika
    27-08-2014 08:38

    Met een droef en leeg gevoel vond ik toevallig dit artikel over het overlijden van Tineke Lameijer. Ik was de secretaresse bij die eerste nier transplantaties in het Isolatie Paviljoen in Leiden... Het was een hechte groep, a caring group of physicians! We hebben samen gewerkt, gelachen en gehuild! Tineke werd een dierbare vriendin! Het waren geweldige tijden! RIP, Tien!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier