De laatste loodjes

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Wij wonen, zoals bekend, in een bosrijk gebied en dat betekent vooral 's zomers gevaar voor bosbranden. Vandaar dat het Antibrand-comité van Taradeau de bewoners van ons 'quartier' elk voorjaar een bezoek brengt om te kijken hoe het met het onderhoud van hun terrein gesteld is.

Zo moet de afstand tussen de kruinen van de dennenbomen rondom het huis minimaal 5 meter bedragen. Is dat minder, dan kappen!!
Daarnaast zijn wij verplicht gras, onkruid en kleine struikjes consequent kort gemaaid te houden en laaghangende takken van eikenbomen en jeneverbesstruiken te snoeien. Dit om te voorkomen dat het vuur zich via de grond verspreidt.

Verschillende buren kregen de afgelopen weken al een lijst met op- en aanmerkingen van het comité in hun bus. Zij hebben tot eind mei de tijd om hieraan te werken. Zo niet, dan gaat de gemeentelijke dienst aan de slag en dat kost aanmerkelijk meer dan zelf doen of een 'mannetje' inhuren.

Gelukkig waren de heren na hun rondgang over ons 'domaine' helemaal tevreden. Dat kon ook bijna niet anders want Jean-Baptiste was al wekenlang hard aan het werk en had bovendien de takken, bladeren en ander ongerief allemaal al verbrand. Hiervoor gelden overigens ook strenge regels: 's morgens, op een windstille dag, vroeg beginnen zodat het afval nog enigszins vochtig is en de tuinslang in de buurt houden om vuur dat weg spat of te groot wordt te kunnen blussen. Het is ook zaak om 's middags tijdig te stoppen zodat het vuur voor donker gedoofd is. Deze voorzorgsmaatregelen zijn niet voor niets want we hebben ooit zelf meegemaakt dat het 's nachts begon te waaien en wij de rode gloed van het oplaaiend vuur door onze gordijnen zagen flakkeren. Sindsdien spuiten wij de houtskool voor het slapen gaan goed nat.

Na dit positief uitgevallen bezoek viel er beslist een pak van mijn hart. Ik zit namelijk niet op extra werk te wachten! Nu kunnen we rustig ons lijstje "voorbereidingen NL" afwerken.


Dat betekende voor Sanne een bezoek aan de dierenarts voor een vaccinatie tegen rabiës die hier niet heerst, maar in de noordelijke regionen wel. Haar paspoort werd meteen bijgewerkt, dus mochten we onderweg worden aangehouden dan kan de identiteit en gezondheid van de hond geen problemen opleveren.


En over "onderweg" gesproken. De reis zal, zoals U begrijpt, tussen 2 dialyse-sessies in moeten plaatsvinden. Ad heeft 'the day after' altijd een stevige kater. Dat betekent dat het grootste deel van het chauffeerwerk die dag op mij zou neerkomen. En dat is me net even iets te veel, temeer omdat ik na 5,5 jaar best wel gespannen ben om weer zo'n reis te ondernemen.

Daarom hebben wij onze chauffeurs gevraagd ons in één dag naar België te brengen! Cathy rijdt met Sanne en mij in onze auto en Mike volgt met Ad in de taxi. Of andersom ;-)

De volgende dag gaan zij via Strasbourg (familiebezoek) terug naar het Zuiden en wij rijden samen nog 250 km naar Doorn.

Een super-oplossing. Het geeft een vertrouwd en ontspannen gevoel. En dat hoort toch bij vakantie, nietwaar?

à bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/
Gepubliceerd: zaterdag 30-04-2011 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Anneke, Lochristi
    30-04-2011 19:37

    Goeie reis Ad & Nanny!! Geniet ervan!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier