Belangrijke onderscheiding nefroloog Ron Gansevoort

Door Jeroen van Setten 

UMCG-nefroloog dr. Ron T. Gansevoort krijgt op vrijdag 29 april tijdens de vergadering van de National Kidney Foundation van de Verenigde Staten in Las Vegas de International Distinguished Medal uitgereikt. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan buitenlandse onderzoekers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van het vakgebied nefrologie.

De Groningse nefroloog Gansevoort (1964) ontvangt de medaille in het bijzonder vanwege zijn werk in het Chronic Kidney Disease Prognosis Consortium. Dat consortium is ontstaan op basis van een initiatief van onderzoeksgroepen die cohortstudies doen, zoals het Groningse PREVEND.

Door het consortium, dat onder leiding staat van een samenwerking van de epidemiologie-groepen in Baltimore en Boston samen met de afdeling Nefrologie van het UMCG (Ron Gansevoort), zijn data bijeen gebracht van 45 cohortstudies over de hele wereld met informatie over meer dan 1,5 miljoen mensen.

Van die mensen is de prognose bestudeerd voor het krijgen van nierfalen en voor het krijgen van hart- en vaatziekten in relatie tot de uitgangswaarde van nierfunctie en eiwitverlies. Die data hebben deze maanden geleid tot een vijftal belangwekkende publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet en Kidney International.

Gepubliceerd: donderdag 28-04-2011
Bron: UMCG | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier