Een wereldje apart

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Als je op een verpleegafdeling werkt in het ziekenhuis weet je eigenlijk niet wat er zich afspeelt achter de deuren van de dialyseafdeling. Ja, je weet wel wat dialyse is, maar hoe, dat is voor de meesten een vraag. Ik spreek uit eigen ervaring, want totdat ik me in het specialisme ben gaan verdiepen was het voor mij ook een raadsel wat er achter die deuren speelde. Het is daar allemaal zo technisch, hoor je vaak in de wandelgangen zeggen. Het is een wereldje apart, maar wel een afdeling waar je zo een band met je patiŽnten opbouwt en dat komt op geen enkele andere afdeling voor. Eigenlijk ťťn grote familie en om deel daarvan uit te mogen maken is fantastisch! Niets alleen maar technisch gedoe!

'Loop jij nu ook de hele dag met een stethoscoop om je nek?' vroeg een oud-collega pas. Ja, dat kenmerkt de dialyseverpleegkundige wel voor de rest van het ziekenhuis. Jaren geleden toen ik nog in een ander ziekenhuis werkte kwam het personeel van de dialyse altijd naar het restaurant met, inderdaad, hun stethoscopen om hun nek. Dan had de rest zoiets van, o daar heb je die van de dialyse. Ik legde aan haar uit dat een stethoscoop wel van essentieel belang is en ja dat ik er ook ťťn heb maar dat ik hem alleen maar bij mij heb als ik ga aanprikken. Het beluisteren van een shunt is namelijk erg belangrijk, doetie het of doetie het niet. Iedere shunt heeft zijn eigen geluid, werd mij geleerd, tuurlijk dacht ik, maar het is echt zo. Ik leer de geluiden al goed kennen, 'het is alsof je een schelp tegen je oor houdt en de zee hoort', zei een patiŽnt pas. Dat klopt, letterlijk en figuurlijk!

De dialyse is een grote familie zei ik net al, maar, het valt niet altijd mee je plaats te vinden in een gevestigde familie. Bij ons in het team is er een grote groep die al ruim hun 12 1/2 jarig jubileum gepasseerd zijn. Ze kunnen met elkaar lezen en schrijven, een close gedoe, thuis en op het werk. Nu ben ik de laatste die zegt dat het niet leuk is vrienden te zijn met je collega's. In tegendeel, mijn beste vriendinnen heb ik op het werk leren kennen. Leerling zijn op 'latere leeftijd' valt niet altijd mee. Ik snap heus wel dat het leuker is een jong gediplomeerde te begeleiden dan een oude pleeg met een zware rugzak vol ervaring. Dus, ik ben mijn plekje nog aan het zoeken in de familie.

De afgelopen week heb ik dhr. Beens op maandag en woensdag geholpen. Dhr. is een gezellige man van begin 80. Een heerlijke kletskous die volop van alles geniet. Zo te horen wordt hij thuis goed verzorgd, als hij thuiskomt van de dialyse staat er altijd, naar eigen zeggen, 'een lekker prakkie' voor hem klaar. Omdat we uit hetzelfde dorp komen is er gespreksstof genoeg en verloopt het aan- en afsluiten gezellig kletsend. Als ik hem in de rolstoel naar de gang breng waar de taxi hem altijd op komt halen vraagt hij 'ben je er vrijdag weer?' 'Nee' zeg ik 'dat is mijn vrije dag ', 'o jammer' zegt hij. Kijk daar doe ik het nu voor! Toch al een beetje deel van de familie?

Gepubliceerd: zondag 17-04-2011 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • miranda, Apeldoorn
    28-04-2011 21:45

    succes met het vinden van jouw plekje in de familie...
    Ik ga binnenkort mijn oude familie maar weer eens even opzoeken!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier